• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

Harmadik oltásra is szükség lehet a Pfizerből?

Lapszemle 2021.04.16 Forrás: 444.hu
Harmadik oltásra is szükség lehet a Pfizerből?

Borula, a Pfizer vezérigazgatója szerint úgy tűnik, szükség lesz egy harmadik emlékeztető oltásra is. De ezt biztosan egyelőre nem jelentheti ki.

Nagyinterjút adott az olasz Corriere della Serának a Pfizer elnök-vezérigazgatója, Albert Bourla. A görög származású egykori állatorvos úgy véli, az élet őszre visszatér a normális kerékvágásba, és a covid hamarosan ugyanolyan része lesz a mindennapjainknak, mint az influenza. Viszont most úgy tűnik, szükség lehet a Pfizerből is egy harmadik, emlékeztető oltásra, írja a 444.hu

Bourla nem vállalkozott rá, hogy megjósolja, mikorra lesz beoltva egész Európa, mondván, nem nyilatkozna más gyógyszergyárak nevében, de azt mondta, a következő hetekben drasztikusan növelik az Európába érkező szállítmányok számát. A második negyedévben 250 millió dózis biztosan várható, talán még több is. Hozzátette, hogy persze mindig van, hogy beüt valami gikszer, ahogy azt más gyártóknál tapasztalhattuk, de ő egyelőre optimista. 

 

Bourla úgy gondolja, nem kell attól tartani, hogy soha nem ér véget a járvány. Az a félelem, hogy újabb és újabb variánsok jelennek meg, természetesen reális, de úgy gondolja, sikerül kontroll alatt tartani a koronavírust. Hozzátette, nem az optimizmus beszél belőle, ő csupán az adatokat nézi. Az RNS-alapú technológia pedig lehetővé teszi, hogy gyorsan alkalmazkodjanak az új helyzetekhez. Szerinte az alapján, ahogy most állnak a dolgok, a covid hamarosan olyan lesz, mint az influenza, és az élet visszatér a normális kerékvágásba.

A kérdésre, hogy meddig nyújt védelmet a vakcina, azt felelte, jelenleg olyan adatok állnak rendelkezésükre, hogy mekkora a védettség hat hónap után, ezek az eredmények pedig nagyon megnyugtatóak. Nem ugyanolyan jó a védettség hat, mint két hónap után, de még mindig 80 százalék felett marad. Viszont úgy tűnik, szükség lesz egy harmadik emlékeztető oltásra is. De ezt biztosan csak az adatok elemzése után jelentheti ki.

Fotó: MTI/Komka Péter

Legolvasottabb cikkeink