• nátha
  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

 • melanóma
  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

  • 10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

   10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

Harmadik vakcináért küzdenek a Sinopharmmal oltottak

Lapszemle 2021.06.09 Forrás: atlatszo.hu
Harmadik vakcináért küzdenek a Sinopharmmal oltottak

Nyílt levelet fogalmaz az a csoport, amelynek tagjait kínai vakcinával oltottak, de mégsem védettek a vírussal szemben.

Egyre többen tartanak attól a Sinopharm-oltást követően, hogy nem alakult ki náluk a megfelelő immunitás, ugyanis az oltás után pár héttel elvégzett ellenanyag-vizsgálat csak minimális, határérték-közeli antitest termelését, vagy még annyit sem mutatott ki. A napokban petíciót indítottak, amelyben a döntéshozókat szólítják meg: ingyenes tesztet és amennyiben szükséges, harmadik oltást követelnek. Az Átlátszó.hu felkereste az érintetteket, hogy személyesen számoljanak be tapasztalataikról, és szakértőket is megkérdezték a vakcináról.

„Meg fogja találni a vírus az utolsó embert is, aki nem védett” – hangsúlyozta miniszterelnökünk, Orbán Viktor május 28-án a Kossuth Rádiónak adott interjúban, amikor az oltás fontosságáról beszélt. Pontosan ettől tartanak annak a Facebook-csoportnak a tagjai is, akiknek azért speciális a helyzete, mert bár beoltatták magukat, előfordulhat, hogy mégsem védettek a vírus ellen. Ugyanis állításukat laborleletekkel alátámasztva, egyre többen számolnak be arról, hogy a kínai Sinopharm-oltás után nem indul be náluk (vagy csak minimális, határérték-közeli mértékben) az antitesttermelés, így félő, hogy esetükben nem alakult ki az elvárt immunitás.

A probléma főleg az idős, zömében 60 év feletti korosztálynál jelenik meg leginkább, de vannak olyanok is, akik fiatalabb koruk ellenére is érintettek. Június elsejéig összesen több mint 5 millió Sinopharm vakcina érkezett Magyarországra, ebből közel 550 ezren kapták meg mindkét oltásukat. Emellett azért is különösen fontos kérdés, hogy milyen mértékű védettséget biztosít a kínai vakcina, mert – mint ahogy azt már korábban megírtuk – az idősek harmada Sinopharmot kapott:

A jelenleg kétezer tagot számláló „Sinopharm vakcinával oltottak negatív laboratóriumi eredményekkel” nevű Facebook-csoportban sorra osztják meg a tagok történetüket arról, hogy a kínai vakcina mindkét dózisának beadása után hetekkel sem mutatható ki megfelelő ellenanyag-szint. A csoport egyik adminisztrátora, Englohner Beáta elmondta, hogy az édesanyja által érintett, ugyanis ő kapott kínai vakcinát. A két oltás utáni antitest-vizsgálat negatív lett, vagyis feltehetően nem alakult ki immunitás. Beáta azt mondja, elkeseredésében döntött a Facebook-csoport létrehozása mellett: „láttam, hogy van több ilyen ember, és szerettem volna őket összefogni egy csoportban, hogy hátha tudunk tenni valamit magunkért”.

Ekkora visszhangra azonban álmában sem számított: a csoport majdnem egy hónapja jött létre, az utóbbi napokban azonban tömegesen csatlakoznak, és egyre többen töltik fel a teszteredményüket is. Arra a kérdésre, hogy mi a tervük a továbbiakban, azt mondta, hogy folyamatban van egy nyílt levél megfogalmazása, amit szeretnének minél több felületen megjeleníteni. Emellett továbbra is várják a leleteket.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink