• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Háromszori átadás után működik a nagyatádi CT

Lapszemle 2020.09.15 Forrás: nepszava.hu
Háromszori átadás után működik a nagyatádi CT

Hiába működött egy modern eszköz a kórházban gyakorlatilag már tavaly február óta, azt csak a fekvőbeteg-ellátásban lehetett használni.

Közel másfél év alatt háromszor szerveztek sajtótájékoztatót Nagyatádon annak kapcsán, hogy a település kapott egy CT berendezést. A gép beüzemelése, illetve a betegek ellátása ugyanis akadályokba ütközött - írta a népszava.hu.

Hivatalosan 2019 májusában adták át a százmilliós készüléket, melyre a pénzt pályázaton nyerték. Az összeg azonban kevés lett volna a beüzemeléshez, ugyanis a berendezésnek megfelelő helyet is ki kellett alakítani az épületben. Erre már nem maradt elegendő forrás. A beépítéshez szükséges 55 millió forint negyven százalékát így tulajdonképpen összekalapozta a kórház: magánszemélyek, cégek és a környékbeli, nem ritkán hátrányos helyzetű települések adták össze a hiányzó 22 milliót.

Az is hamar kiderült, hogy bár a kórház már egy évvel korábban, a győztes pályázat kihirdetésekor beadta a kérelmet, hogy az egészségbiztosító finanszírozza a CT-vizsgálatokat a járóbeteg-ellátásban is, ez – egészen a közelmúltig – szintén nem történhetett meg, ugyancsak forráshiány miatt. Az avatóünnepségen még Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár sem tudott válaszolni, hogy megannyi ígérgetés után mikorra születik döntés az ügyben. Így aztán hiába működött egy modern eszköz a kórházban gyakorlatilag már tavaly február óta, azt csak a fekvőbeteg-ellátásban lehetett használni. Ha például a sürgősségi ellátóba, a belgyógyászatra vagy a sebészetre érkezett egy beteg, vagy behozta a mentő, s kiderült, hogy CT-vizsgálatra is szüksége van, akkor azt Kaposváron tudták csak megcsinálni, ami oda-vissza száz kilométer.

Majdnem újabb egy évet kellett várnia az atádiaknak és környékbelieknek – a CT 45 település 55 ezer lakóját látja el a jövőben –, mire az idén áprilisban Szászfalvi László megtartotta első sajtótájékoztatóját. Ezen a kormánypárti képviselő kijelentette, elsejétől a járó- és fekvőbeteg-ellátás is finanszírozott, így „mostantól a CT teljes gőzzel tud működni”.

A probléma csak az volt a nyilatkozatával, hogy az ott elhangzottak akkor még nem voltak érvényesek. Öt hónappal később, a napokban ugyanis a politikus tartott még egy sajtótájékoztatót, amelyen megismételte a korábban elmondottakat. Továbbiak a cikkben

Legolvasottabb cikkeink