• nátha
  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

Hat emlőmegtartó új sebészeti technikát publikáltak

Lapszemle 2021.07.30 Forrás: növekedés.hu
Hat emlőmegtartó új sebészeti technikát publikáltak

A nyugati életformának a terjedésével tapasztalhattunk egy meredek emelkedést, most úgynevezett plató fázisban van.

Az emlőrák a nők leggyakrabban előforduló daganata. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a betegek a lehető legjobb sebészeti és onkológiai ellátást kapják. Mindent el kell követni annak érdekében, hogy nőiségük a lehető legkevésbé sérüljön - mondta a növekedés.hu-nak Mátrai Zoltán, az Országos Onkológiai Intézet Emlő és-lágyrész Daganatsebészeti Osztály vezetője. Ez Európa második legnagyobb emlősebészeti osztálya, ahol évente közel 1500 műtétet végeznek. Mátrai Zoltán és csapata már hat emlőmegtartó új sebészeti technikát publikált a világban, számos országban ad elő és tart bemutató műtéteket, írja a növekedés.hu. 

A nyugati életformának a terjedésével tapasztalhattunk egy meredek emelkedést, most úgynevezett plató fázisban van. Európában délről északra haladva, sajnálatosan egyre jobban nő az emlőrák gyakorisága, nyiltakozta a lapnak a sebész. 

Arról is beszélt, hogy a többet szülő, többet szoptató hölgyeknél az emlőrák előfordulása alacsonyabb. Régen ugyanezt apácáknál vizsgálták, és kimutatható volt a gyakoribb előfordulás. Az is igaz, hogy a gyermekvállalás érdekében vállalt hormonkezelés később összefügghet az emlőrákkal. De ezt nem ijesztgetésképpen mondom, sőt, semmiképp nem beszélnék le senkit az ilyen kezelésekről. Csupán felhívom a figyelmet arra, hogy érdemes gyakoribb önvizsgálatot végezni és mindenképpen részt venni a szűrőprogramokon, tette hozzá. 

A mellméret nem befolyásolja a daganatot, annyiban talán, hogy a nagyobb mellben könnyebben el tud bújni. Az emlő denzitása, sűrűsége, az, hogy mennyire mirigyes egy emlő, illetve, hogy a változó kor után mennyire zsírosan épül át, nem csak a diagnosztikát befolyásolja, hanem a gyakoriságot is. A denzebb, sűrűbb emlőkben nagyobb arányban fordul elő emlőrák, derül ki az interjúból. 

A szilikon implantátumot viselő hölgyeknél érdekes módon statisztikailag kisebb az emlőrák gyakorisága. Erre egyelőre nincs egyértelmű magyarázat. Ugyanakkor az is igaz, hogy azok, akik az implantátum beültetést választják, jobban figyelik a mellüket, többet vizsgálják ezt a szervet, így korai fázisban észreveszik az esetleges elváltozást.

 

 

Legolvasottabb cikkeink