• nátha
  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

 • melanóma
  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

  • 10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

   10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

Hatalmas összeg jut az egészségügynek

Lapszemle 2021.05.12 Forrás: magyarnemzet.hu
Hatalmas összeg jut az egészségügynek

A 2022-es költségvetés fedezi a béremeléseket, és jut pénz a fejlesztések folytatására is.

Jelentősen emelkedik jövőre az egészségügy költségvetése. A keret tartalmazza a bérrendezés fedezetét is, és fejlesztésekre is bőven jut forrás. A járvány rámutatott arra, hogy az egészségügyi eszközök kulcsfontosságúak, ezek gyártásában Magyarország önellátásra törekszik - írja a magyarnemzet.hu.

A jövő évi költségvetés tervezete szerint 2022-ben 2884 milliárd forint jut az egészségügyre. Ez 769 milliárd forinttal több, mint az idei összeg. Ha egészen 2010-ig visszapillantunk, akkor a különbség 1689 milliárd forint.

A 2022-es büdzsé tartalmazza a béremelés fedezetét is. A megkezdett bérrendezésnek köszönhetően az orvosi fizetések két év alatt átlagosan két és félszeresére nőnek. Az egészségügyi szakdolgozók fizetése is emelkedik, 2022-re egy ápoló átlagosan két és félszeresét fogja keresni annak, mint amennyit 2016 előtt kapott kézhez. A 2021-ben indult egészségügyi béremelési programokra jövőre csaknem 460 milliárd forintot fordít az állam.

A költségvetés számol egészségipari beruházásokkal is. A koronavírus rámutatott, hogy fel kell készülni a világjárványok kirobbanására. Ezért azokat a nagy betegszám ellátására alkalmas intézményeket – ahol pandémia idején is ellátják a legsúlyosabb állapotú betegeket, illetve kezelik a fertőzésgyanús, egyéb sürgősségi beavatkozást igénylő eseteket – tovább erősítik. Ennek érdekében fejlesztik a centrumkórházakat és az infektológiai ellátóhelyeket, valamint ki kell alakítani speciális igényeknek megfelelő járványkórházakat. Az ország minden területét érintik a korszerűsítések, amelyekbe éppúgy beletartoznak az eszközbeszerzések, mint az új mentőállomások építése, illetve a meglévők felújítása.

Az egészségipari fejlesztések és a kutatások szerepe egyaránt felértékelődött a koronavírus megjelenésével. Az Egészségipari támogatási program ötvenmilliárd forintos költségvetéssel a hazai vállalkozások fejlődését segíti. A cél az, hogy az egészségügyi eszközök gyártásában önellátók legyünk.

A Pénzügyminisztérium az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásai alapján már korábban meghatározta azokat az egészségügyi termékköröket, amelyek rendelkezésre állása stratégiai fontosságú. A tárca 2020 augusztusában hirdette meg a támogatási program első körét 50 milliárd forintos kerettel. Egy hét alatt több mint negyven cég nyújtott be támogatási igényt mintegy hatvanmil­liárd forint összegben, bő hetvenmilliárd forint összértékű projekt megvalósítására.

A legtöbb pályázat maszk-, fertőtlenítő-, illetve alapanyaggyártásra szóló fejlesztési tervet tartalmazott. Emellett többek között pályáztak röntgen- és lélegeztetőgépek, valamint gyógyszerek gyártására is – olvasható a konvergenciaprogramban.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink