• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Hazaküldték az MTA elnökét a fideszes képviselők

Lapszemle 2019.06.06 Forrás: nepszava.hu - MTA
Hazaküldték az MTA elnökét a fideszes képviselők

Az Országgyűlés Kulturális Bizottságának fideszes többsége elnapolta a vitát. Reagál az MTA elnöke.

Leszavazta a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) munkájáról és a magyar tudomány általános helyzetéről 2015-2016 címmel benyújtott beszámoló megvitatását szerdai ülésén az Országgyűlés Kulturális Bizottságának fideszes többsége – annak ellenére is, hogy az ülésen még Lovász László MTA-elnök is megjelent - írta a népszava.hu.

Pedig lett volna min vitatkozni: az ülés elején Lovász rövid összefoglalót tartott a beszámolóról; szerinte az eredmények, következtetések is bizonyítják, hogy a magyar tudomány európai szinten elismert, támogatott és tiszteletben tartott. Lovász után Cseresnyés Péter államtitkár kapott szót, aki szerint az MTA beszámolója ellentmondásos adatokat, a „rossz adatokból pedig rossz következtetéseket” tartalmaz. 

– Az egyetemi oktatási adatok a felvi.hu-ról származnak, ha ezek nem egyeznek az Oktatási Hivatal adataival, az nem a mi sarunk – fogalmazott válaszában Lovász László. Pósán Lászlót, a Bizottság fideszes elnökét nagyon feldúlták az elhangzottak, ezért javasolta a beszámoló vitájának elhalasztását. Az ellenzéki képviselők szerint erre semmi szükség nem lett volna; az MSZP-s Hiller István kiemelte, olyan magas rangú tudományos szaktekintély, mint Lovász László, még sosem fogadta el a Bizottság meghívását, ezért ki kellene használni, hogy jelen van – főleg a jelenlegi helyzetben, hiszen hamarosan a parlament dönthet az MTA kutatóintézeteinek leválasztását célzó, kedden benyújtott törvényjavaslatról.

A kormánypárti képviselőket ez nem hatotta meg, szavazataikkal támogatták a vita elnapolását.

Az MTA közleménye az Országgyűlés Kulturális Bizottságában 2019. június 5-én történtekről

Lovász László, az MTA elnöke június 5-én délelőtt az Országgyűlés Kulturális Bizottságának ülésén Pósán László, a Bizottság elnöke meghívását elfogadva vett részt. Az MTA elnöke szóbeli kiegészítést fűzött A Magyar Tudományos Akadémia munkájáról és a magyar tudomány általános helyzetéről, 2015-2016 címmel az MTA által beterjesztett beszámolóhoz.

A beszámolót az MTA 2018. február 21-én, azaz közel másfél éve nyújtotta be az Országgyűlésnek, a dokumentum azóta az mta.hu oldalon is teljes egészében elérhető minden érdeklődő számára.

A beszámolóhoz a Kormány a korábbiakban semmilyen észrevételt nem tett. Nem jeleztek semmilyen kifogást a Kormány azon képviselői sem, aki az anyagot részleteiben is tárgyaló, az akadémiai kutatóhálózat szakmai felügyeletét a Kormány képviselőivel együtt ellátó Akadémiai Kutatóintézetek Tanácsa ülésén vettek részt.

Mindezek után legalábbis furcsa, hogy a Kormány képviselője a bizottsági ülésen az országgyűlési beszámolóban szereplő adatok sorát kérdőjelezte meg. Az MTA eddig is kész lett volna és a jövőben is kész a Kormány szakmai kifogásaira választ adni, amennyiben ezekről tudomással bír.

Legolvasottabb cikkeink