• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Helló, klimax, avagy beszéljünk nyíltan a változókorról!

Lapszemle 2023.05.22 Forrás: nepszava.hu
Helló, klimax, avagy beszéljünk nyíltan a változókorról!

Néhányan szinte meg sem érzik, mások évekig szenvednek a kellemetlen tünetektől és sokszor a társadalmi stigmatizációtól is.

Ugyan kevésbé köztudott, de változókor a férfiakat is érinti, már létezik szakszó (couple pausa) a menopauzát és az andropauzát közösen átélő párok nehézségeire is. Az I. menopauza-konferencia főszervezőjével, Koch Mária menopauza-kutatóval, a Helloklimax program létrehozójával beszélgetett a Népszava.

– Azt vettem észre, hogy a nőket már az a tudat is felszabadítja, hogy valakivel beszélgethetnek a lelkükben rejtőző és elnyomott érzéseikről és fizikai szenvedésükről. Maga a Helloklimax program 2022-ben állt össze és indult el, aminek keretében online webináriumokat tartottunk a menopauza-világnapon több száz fő részvételével.

A honlapunkon rengeteg, ebben a témában készített ismeretanyagot el lehet érni folyamatosan, cikkeket, videós bejátszásokat, szakemberekkel készült interjúkat, riportokat. A program keretében az orvosok és terapeuták konkrét ellátást nyújtanak a hozzánk forduló nőknek, akiket néha a párjuk is elkísér a vizsgálatokra, így közvetve hatással lehetünk a férfiakra is. Külön nekik szóló programot is tervezünk, most kezdtünk hozzá, mert náluk is ugyanúgy problémát jelent – bár más tünetekkel jár és másban nyilvánul meg – a változókor.

Az első konzultáció előtt kérdőívet kap a jelentkező, ezzel anamnézist vesznek fel a betegségeikről, étkezésükről, alvási és egyéb életmódbeli szokásaikról, a stresszkezelésükről, hangulatingadozásaikról, illetve laborleleteket kérnek be. Mire a szakemberekhez érkeznek, már látják az egészségi státuszukat, azonkívül azt, hogy mik azok az életmódot megnehezítő vagy az egészségi állapotot rontó, befolyásoló tényezők, amelyeken változtatni kell. Sokszor ezek fel nem ismert apróságok. A menopauza-kutató példaként említi, hogy a magyar nők nagy része D-vitamin- és vashiányos és nem is tudják, hogy attól vannak rosszul, pedig ez is okozhat tüneteket.