• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Hiányosságokat tárt fel a számvevőszék Kecskeméten

Lapszemle 2019.04.13 Forrás: baon.hu
Hiányosságokat tárt fel a számvevőszék Kecskeméten

Pazarló gazdálkodást, kár bekövetkeztére utaló adatot, tényt az ellenőrzés nem állapított meg.

A Bács-Kiskun Megyei Kórházra is kiterjedt az Állami Számvevőszék ellenőrzése. Az ÁSZ megállapításai szerint az intézmény pénzügyi és vagyongazdálkodása, a belső kontrollrendszer működtetése összességében részben szabályszerű volt. A legsúlyosabb hiányosságokat talán a közbeszerzési szabályok betartásában találták - írta a baon.hu.

Az ÁSZ vizsgálata szerint a kórház például szabálytalanul járt el, amikor nem tette közzé a 2014. évi költségvetést, a 2013-as költségvetési beszámolót, a létszámra, illetményre, juttatásokra, költségtérítésekre vonatkozó kiadási adatokat (egyik ellenőrzött évben sem), illetve az ötmillió forintot elérő vagy azt meghaladó árubeszerzésre, építési beruházásra, szolgáltatásmegrendelésre vonatkozó szerződések meghatározott adatait. A közbeszerzési szabályok betartása a számvevőszék szerint nem volt megfelelő a megyei kórháznál. Az értékhatárt elérő kiadásoknál több esetben előfordult, hogy a törvényben előírtak ellenére elmaradt a közbeszerzési eljárás lefolytatása. Az ÁSZ leszögezte: „az ellenőrzött kifizetésekkel összefüggésben a rendelkezésre bocsátott dokumentumok alapján pazarló gazdálkodást, kár bekövetkeztére utaló adatot, tényt az ellenőrzés nem állapított meg”, de „a részben megfelelően működtetett belső kontrollok korrupciós kockázatot hordozhatnak” - idézte a cikk.

A kórház ezzel kapcsolatban azt az észrevételt tette, hogy az elmúlt tíz évben több mint 300 közbeszerzési eljárást folytattak le, és a közbeszerzési törvény hatályba lépése óta eltelt húsz év alatt mindössze három jogorvoslati eljárás indult, ami bizonyítja, hogy messzemenőkig szem előtt tartották a vonatkozó szabályokat. Az intézmény elismerte, objektív akadályok miatt egyes esetekben átmenetileg közbeszerzési eljárás nélkül történtek a beszerzések: eredménytelen tendernél a folyamatos betegellátás biztosítása érdekében a régi nyertes ajánlattevőkkel kellett szerződést hosszabbítaniuk, míg az új közbeszerzési eljárás lezárult.

Legolvasottabb cikkeink