• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Hiányoznak az ügyeletvezető orvosok a szülészetekről

Lapszemle 2022.09.23 Forrás: hvg.hu
Hiányoznak az ügyeletvezető orvosok a szülészetekről

Ha nincsenek nincsenek ügyeletvezető szakorvosok, akkor az ellátást sem lehet biztosítani.

Az új szolgálati jogviszony miatt sok szülész-nőgyógyász inkább a magánpraxist, a nyugdíjat vagy a külföldi munkavállalást választotta, ami miatt hiány van ügyeletvezető szakorvosokból. A megoldást a kormány az ügyeleti ellátás koncentrálásában látja, írja a hvg.hu

A hivatalos kommunikáció ugyan szereti elmosni az okokat, több forrásból is úgy értesült a lap, hogy a legtöbb érintett helyen szakorvoshiány miatt nem tudták megoldani az ügyeleti ellátást. Az, hogy a probléma különösen gyakran érinti a szülész-nőgyógyászati osztályokat, egyenes következménye az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvénynek, amely már tavaly év elején is káoszt és bizonytalanságot hozott a területen. 2021 januárja óta a törvény szigorúan bünteti a hálapénz elfogadását, március 1-től pedig az állami és a magánpraxis együttes végzése is tiltott. A szülész-nőgyógyászati szakmában ez lényegében megtiltotta a fogadott orvos gyakorlatát, a kismamák nem szülhetnek azoknál, akikhez magánpraxisban várandósgondozásra jártak.

Fontos megemlíteni, hogy a fogadott orvos gyakorlata Európában egyáltalán nem jellemző, Magyarországon kívül csak Ukrajnában ennyire elterjedt, mindenhol máshol az ügyeletes orvosnál szülnek a nők. Magyarországon a kismamák többsége az orvos és a kórház iránti bizalom miatt ragaszkodik az orvosválasztáshoz. Tapasztalataik mellett a felmérések is azt mutatják, hogy egyes szülészetek, sőt intézményen belül még orvosok között is hatalmas különbségek lehetnek, például a császármetszési, gátmetszési és egyéb beavatkozások arányában. Azon pedig nem lehet csodálkozni, ha egy nő ott szeretne szülni, ahol biztonságban érzi magát.

Az új törvények miatt nem csak a kismamák, az orvosok is választás elé kerültek, sokuk pedig úgy döntött, hogy nem írja alá az új jogviszonyt, hanem magánpraxisban folytatja tovább. Köztük vannak persze olyanok is, akik – ahogy a lapnak többen is fogalmaztak – szerelemből és lojalitásból az állami kórházakba is visszadolgoznak.

Az ő munkájuk azonban nem problémamentes: hiába emelték fel az orvosok ügyeleti díját 2022 január elsejétől, ez rájuk nem érvényes, csak azokra, akik aláírták az új egészségügyi szolgálati jogviszonyt. 

„Így néha még az is előfordul, hogy egy beosztott kétszer annyi pénzt kap, mint az ügyeletvezető szakorvos” – mondta egyik forrásuk.

A lap úgy értesült, hogy a legtöbb magyarországi szülészeten éppen ezért az ügyeletvezető szakorvosokból van a legnagyobb hiány – márpedig, ha ők nincsenek, akkor az ellátást sem lehet biztosítani.

További részletek a hvg.hu cikkében. 

Legolvasottabb cikkeink