• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Hiányzik egy rendelet az e-receptnél

Lapszemle 2020.01.25 Forrás: atv.hu
Hiányzik egy rendelet az e-receptnél

A felírási igazolást helyettesítő meghatalmazás bevezetéséhez a tárca még nem készítette el a szükséges rendeletet.

Egy hiányzó rendelet miatt okozhat nehézséget a fekvőbetegeknek az e-receptek kiváltása. A felírási igazolás nélkül ugyanis még családtag sem veheti át az illető helyett a neki felírt gyógyszert, csak ha valamelyik kormányablakban kér egy meghatalmazást - írja az atv.hu.

Az e-recept rendszere lehetővé teszi, hogy papír alapú recept nélkül is kiválthassuk a nekünk felírt készítményt. Más azonban a helyzet akkor, ha egyik családtagunkat kérjük meg erre: ebben az esetben könnyen úgy járhatunk, mint a DK elnöke, aki Facebook-oldalán írta meg, hogy lázasan otthon fekvő lányának akarta kiváltani az e-receptre felírt gyógyszert, viszont nem kapta meg. Ahhoz ugyanis – mivel felírási igazolást nem kapott – egy meghatalmazásra lett volna szüksége, amit egyébként egyelőre csak kormányablakban lehet igényelni.

„Ezért kellett volna már két éve ezt a jogszabályt úgy módosítani, hogy ez a betegeknek is, a gyógyszerészeknek is és az orvosoknak is megfeleljen, magyarul lekövesse az életet” – mondta Komáromi Zoltán. A háziorvos szerint a jogalkotók meg sem hallgatták a szakma képviselőit, mielőtt kidolgozták a rendszert, ezért állhatott elő a jelenlegi helyzet. Az új szabályok értelmében a felírási igazolást helyettesítő meghatalmazást az E-térben kellene rögzíteniük a betegeknek, csakhogy itt ez a lehetőség még nem működik, ugyanis a tárca még nem készítette el a bevezetéséhez szükséges rendeletet.

A fekvőbetegek így csak felírási igazolással, vagyis papíralapú recepttel juthatnak hozzá gyógyszerükhöz. „A másik megoldás az lenne, mint ahogy egyébként a rendszer már tudná, csak amíg a jogszabály nem lép életbe, addig ez a funkció nem lesz aktiválva, hogy én jelezném a felírásnál, hogy ez a fekvőbetegnek lesz, és esetleg azt is jelezném, hogy ezt ki fogja kiváltani” – ecsetelte a megoldási lehetőségek egyikét Komáromi.

...

A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke úgy tudja, az egészségügyért felelős államtitkárságon a jövő héten is egyeztetnek az e-receptekről, itt szó lehet majd arról is, mikor készül el a hiányzó rendelet.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink