• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Hogyan befolyásolja az 5G az egészségünket?

Lapszemle MA 04:30 Forrás: egészségkalauz.hu
Hogyan befolyásolja az 5G az egészségünket?

Nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy az 5G hatással lenne a férfiak termékenységére.

Most éppen egy mobiltelefon, táblagép vagy számítógép képernyőjén olvassa ezeket a sorokat. A hatalmas mennyiségű információhoz és azonnali kommunikációhoz való hozzáférésünk már évtizedek óta olyan antennákon és adókon keresztül történik, amelyek sugárzásban – pontosabban nem ionizáló elektromágneses sugárzásban – fürdetik a környezetünket. Sokan azonban aggódnak amiatt, hogy ez egészségügyi kockázatot jelent - írja az egészségkalauz.hu.

Bizonyára hallott már arról, hogy jobb, ha alvás közben kikapcsolja a mobiltelefont vagy a wifit, hogyha mobiltorony közelében él, nagyobb a rák kialakulásának kockázata, vagy hogy egyes emberek különösen érzékenyek az elektromágneses sugárzásra.

Mi az 5G mobiltelefon-szolgáltatás és technológia?

Az ötödik generációs (5G) mobiltelefon-rendszer, hasonlóan a korábbi mobiltelefon-, illetve az ún. vezeték nélküli telekommunikációs technológiákhoz (pl. 2G, 3G, 4G, WiFi), működéséhez elektromágneses hullámokat használ. Az 5G szolgáltatás az adat-, illetve beszédforgalom, valamint a területi ellátottság optimalizálásával nagyságrendekkel gyorsabb adatátviteli sebességet tesz lehetővé jelentősen több felhasználó egyidejű kiszolgálása mellett. A bevezetendő 5G szolgáltatás részben a korábban már használt rádiófrekvenciás (RF) sávokban történik, illetve nemzetközi egyezmények alapján új frekvenciasávokat is kijelöltek. A szolgáltatás Európában, így hazánkban is elsőként a 3,6 GHz-es, majd a későbbiekben a 26 GHz-es frekvenciasávokban indul.

A félelem érzése normális reakció olyan dolgokra, amelyekről tudjuk, hogy léteznek, de nem látjuk vagy nem érezzük őket semmilyen módon. Ezért a spanyolországi rádiófrekvenciákkal és az egészséggel foglalkozó tudományos tanácsadó bizottság (CCARS, spanyol rövidítése) rendszeresen közzéteszi az ilyen típusú sugárzással kapcsolatos rendelkezésre álló tudományos bizonyítékokat.

...

A több mint 200 tudományos cikk áttekintéséből öt kulcsfontosságú megnyugtató pontot emeltünk ki:

  • A cikkek egyike sem utalt arra, hogy lehetséges kapcsolat lenne a rák és az ilyen típusú sugárzásnak való kitettség között.
  • Nem volt bizonyíték arra, hogy az a túlérzékenység, amelyről egyesek azt állítják, hogy szenvednek tőle - még látszólag objektív tünetekkel is -, összefüggésben állna ezekkel a sugárzástípusokkal. Valójában ez a nocebo-hatással magyarázható, amikor az emberek kizárólag azért szenvednek a tünetektől, mert arra számítanak, hogy megbetegszenek.
  • Nincs egyértelmű bizonyíték a férfiak termékenységére gyakorolt hatásra.
  • Nincsenek olyan meggyőző vizsgálatok, amelyek összefüggést mutatnának ki az ilyen típusú sugárzások és a magzati fejlődés, illetve a gyermekek fejlődése között.
  • Nem találtunk olyan bizonyítékot, amely összefüggést mutatna a telefon- vagy wifi-sugárzásnak való kitettség és az alvásra gyakorolt negatív hatások között, vagy hogy fejfájást okoznának. Ezek nagyon szubjektív tünetek, amelyek különböző, egymást keresztező tényezőkből adódhatnak – beleértve a sugárzás hatásai miatti aggodalmat is.

További részletek a cikkben.