• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

Hogyan nyújthat megoldást a szemétkrízisre egy moszat?

Lapszemle 2019.09.18 Forrás: magyarnarancs.hu
Hogyan nyújthat megoldást a szemétkrízisre egy moszat?

Az óceánokban több, mint 5 billió műanyagdarab úszkál, amelyek évente 100 ezer tengeri emlős és teknős halálát okozza.

A tengerimoszatoknak számos jótékony orvosi hatása van, de változatos ökológiai tulajdonságukkal akár a Földet is megmenthetik a katasztrófától, hogy belefulladjon a műanyagokba - írja a magyarnarancs.hu.

A tengerimoszat a fenntartható akvakultúra része, naponta akár egy métert is nőhet, hatékonyan savtalanítja a tengereket, óceánokat. De nem ez az egyetlen jótékony hatása. Az Európai Unió által finanszírozott Seabioplas projekt révén kifejlesztettek egy eljárást, amelyben a tengeri moszatot alapanyagként használják a bioplasztika számára. Ezzel az eljárással nemcsak a műanyagelőállítás csökkenthető, hanem vizet takaríthatnak meg és nagyobb termelékenységet is elérhetnek, mint a hagyományos műanyag gyártásával.

Az utóbbi időben az egyszer használatos műanyagok fogyasztását próbálják redukálni a cégek, éttermek, szórakozóhelyek, de egyes esetekben akár az ország törvényhozó hatalma is lépéseket tesz a környezettudatosabb fogyasztás irányába, az EU pedig 2021-től betiltja az egyszer használatos műanyagokat. Szükséges is lenne a korlátozás: 2016-ban globálisan a műanyagok 42%-át csomagolásokhoz használták, ez körülbelül 146 millió tonnát tett ki. Egyes feltételezések szerint a tengerekben és óceánokban több, mint 5 billió műanyagdarab úszkál, amelyek évente 100 ezer tengeri emlős és teknős, valamint egy millió tengeri madár halálát okozza.

Ehető pohár

Éppen ezért egyre több olyan startup bukkan fel világszerte, amelyek alternatívát kínálnak a fogyasztók számára. A 2015-ben alakult amerikai Loliware gyártott a világon először ehető poharakat tengerimoszatból előállított bioműanyagból.

 

 

Rendezvényekre tervezték a száz százalékban természetes alapanyagokból készült komposztálható és egyben ehető poharakat, amelyeket citrusos, zöld teás, cseresznyés és vaníliás ízben is gyártottak, hogy italokat, desszertek szolgálhassanak fel bennük.

Azonban amennyire gyorsan beleszerettek a felhasználók a termékbe, olyan hamar ki is ábrándultak. A két alapító, Chelsea Briganti és Leigh Ann Tucker nem tudta megalkotni a tökéletes összetevőt, mert a szállítás során a poharak rendszeresen eldeformálódtak, megsérültek, megkeményedtek.

 

2017-ben felhagytak a poharak gyártásával azonban új vizekre eveztek. Elkezdtek a poharakhoz hasonló anyagból szívószálakat készíteni. A Lolistrew nevet viselő egyszerhasználatos szívószál 4-6 héten belül lebomlik, de akár el is fogyaszthatjuk, azzal együtt a hagyományos szívószálak tulajdonságait hordozza. Több változata is létezik, van például papíralapú szívószál is, azonban ezek egy óra után eláznak, ellenben a tengerimoszatból készültek akár 18 órát is elvannak folyadékban. A Mariott hotellánc és a Pernod Ricard alkoholforgalmazó cég próbálja ki elsőként idén ezeket a termékeket.

Ehető kapszula

Egyre elterjedtebb a fenntartható csomagolások gyártása, erre akadnak magyar példák is, mint például az Ecocatering, vagy a Doremi. A legizgalmasabb fejlesztést az Ooho csapatának köszönheti bolygónk.

A cég pár hét alatt lebomló vagy éppenséggel elfogyasztható vízkapszulákat gyártott. Rodrigo Garcia Gonzalez és Pierre Paslier 2013-ban elkezdték az új technológia fejlesztését, az új anyagot Notpla-nak nevezték el. 2019 áprilisában a londoni maratonon több mint 30 ezer ehető italkapszulát osztottak ki a futóknak és így hívták fel a figyelmet a fenntarthatóságra és a környezetvédelemre.

2018-ban körülbelül 760 ezer műanyag palack volt az utcákon eldobálva a sporteseményt követően, a rendezők 2019-ben 215 ezerre szerették volna csökkenteni az elhasznált palackok számát.

A kapszulák bármilyen italhoz használhatóak, sporteseményeken vízhez, izotóniás italokhoz, fesztiválokon, rendezvényeken alkoholokat, koktélokat fogyaszthatnak a résztvevők. Legújabb fejlesztésük a gyorséttermeket célozza meg, salátaöntetekhez, szószokhoz használják a Notpla-t, hogy kevesebb egyszerhasználatos műanyag kerüljön a környezetünkbe.

Legolvasottabb cikkeink