• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Hol gurul a pirula? Orvosság a patikushiányra?

Lapszemle 2024.05.21 Forrás: növekedés.hu
Hol gurul a pirula? Orvosság a patikushiányra?

A gyógyszerforgalmazás nem mindig jövedelmező és patikusból sincs elegendő - évente 20 gyógyszertár zár be végleg.

Az elmúlt tíz évben 250 patika húzta le a rolót, és a bezárások sajnos vastagon érintik a fiókgyógyszertárakat is, amelyek száma folyamatosan csökken. A fogyás egyik oka, hogy ezen egységek finoman fogalmazva sem működtethetőek jövedelmezően. Emellett brutális hiány van gyógyszerészekből is. A Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége sorra vette a legégetőbb gondokat a növekedés.hu-n.

2023-ban több mint 1000 milliárd forintos forgalmat bonyolítottak le a gyógyszertárak - állítja a HGYSZ. 2022-höz képest 11,6%-os növekedésről van szó, ám fontos kiemelni, hogy 2023-ban a kórházi forgalomból átsoroltak jónéhány meglehetősen drága készítményt a közforgalomba, így ezek már ebben a kategóriában mutatkoznak, összesen 28 milliárd forint értékben. Ha ezt az összeget kivonjuk a forgalomból, a változás már csak 9% körüli. Ha a gyógyszertárak forgalomnövekedését az inflációhoz mérjük, azt láthatjuk, hogy folytatódott a 2021 óta tartó tendencia, és tavaly ismét nyílt az olló 2022-höz képest. A gyógyszertárak működését biztosító kiadások vonatkozásában 10% körüli inflációval számolunk idén, és reményeink szerint az olló szűkebb lesz 2024-ben - írja a HGYSZ közleményében. Hozzáteszik, hogy az elmúlt 10 évben a támogatott gyógyszerek árréséből a realizált árréstömeg gyakorlatilag változatlan. A tavalyi költségvetés gyógyszertámogatási összegét egyébként 472 milliárd forintban határozták meg, amit menet közben 500 milliárdnál is többre kellett emelni. Az idei költségvetés szerény 500 milliárd forintra rúg, a tavalyiak szerint valószínű idén is lesz bővítés.

Egy gyógyszertár működési költségei folyamatosan magasak, a fiókgyógyszertárakat pedig nehéz fenntartani, nem véletlenül zárnak be folyamatosan. A kistelepülési gyógyszertárak és fiókgyógyszertárak többszörösen is kitettek a gazdasági környezet negatív változásainak. Az ilyen gyógyszertárak szinte minden esetben alacsony energiahatékonyságú épületben működnek, ezért az energiaárak emelkedése súlyos nehézséget okoz a gyógyszertár fenntartásának biztosításában. Ehhez még hozzájárul a bérköltségek emelkedése és a működtetéshez szükséges eszközöket és szolgáltatásokat sújtó inflációs hatás is - mutat rá a HGYSZ. Energiaköltségi támogatásként 2023-ban kaptak pénzt azok a gyógyszertári vállalkozások, amelyek fiókpatikát is üzemeltettek. 90 ezer forint jutott egy egységre, és ez egyszeri segítség volt az évben. A gyógyszerészek közt állandó beszédtéma a szakemberhiány is. Miközben a gyógyszerész társadalom elöregedőben van, nem vonzó már első helyen jelölni ezt a szakmát az egyetemi jelentkezéseknél. A frissen végzettek sokszor be sem lépnek közforgalmi gyógyszertárba, a diplomaosztó után lendületből szakmaelhagyókká válnak. Aki gyógyszerész lesz, az is inkább városon belül maradna, a jobb infrastruktúra és a kedvezőbb bérek miatt. Pedig vidéken óriási szükség lenne rájuk.

Tovűbbiak a teljes cikkben