• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Horror a kórházban: megdöbbentő ok van a háttérben

Lapszemle 2019.11.03 Forrás: atv.hu
Horror a kórházban: megdöbbentő ok van a háttérben

Az észak-alföldi régióban sokkal több az egy kórházra jutó fertőzések száma, mint bárhol máshol.

Az ATV Heti Napló arra volt kíváncsi, hogy nézők mely kórházak mely osztályain találták a legrosszabbnak a higiéniás viszonyokat és kaptak-e el már valamilyen kórházi fertőzést. Rengeteg hozzászólás érkezett konkrét kórházakról és konkrét fertőzésekről. A Heti Napló riportere felkereste azokat a kórházakat, amikre a legtöbben panaszkodtak. Azt figyelte, hogy mennyire ügyelnek a higiéniára a kórházi dolgozók.

Még be sem lépett egyetlen intézménybe sem, de már az utcán megdöbbentő jelenet fogadta kollégánkat. A fertőzésekre különösen érzékeny transzplantációs osztály és a szülészet dolgozói benti viseletnek tűnő papucsban, klumpában és kórházi köpenyben mentek ki a kutyapiszkos, szemetes belvárosi utcára dohányozni. Aztán mikor végeztek, egyszerűen visszasétáltak. Egy másik helyen beszélgetni kezdett a betegekkel és az egyikükről kiderült, alig élte túl amit az egyik budapesti kórházban kapott el. Ez a másik beteg pedig arról beszél, hogy a rokonának hogy lett oda a lába egy fertőzés miatt, pedig a saját lábán érkezett. 

Kollégáink az egyik kórház gasztroenteorológiai osztályán sem találtak semmilyen tisztálkodási eszközt, pedig azt hinné az ember, hogy ha valahol, itt azért nagy lehet a forgalom a vécén. Az egyik helyen megdöbbentő választ kaptunk, amikor a vécéből hiányzó kézfertőtlenítőt, szappant kereste kollégánk. A kórházi dolgozó azt mondja, menjen be a kórterembe, ahol a betegek fekszenek, mert ott úgyis van kézfertőtlenítő. A Honvéd Kórház volt az első hely, az öt kórházból, ahol volt szappan a szappantartóban, sőt, itt még olyan luxuscikkel is találkozik az ember, mint a kézszárító. Viszont öt kórházból ötben nem volt egyáltalán wc-papír. 

Bár elsőre talán bagatellnek tűnhet, hogy most van-e papír, vagy nincs és sokan legyintenek a fertőzésekre is, amiket bárhol el lehet kapni, ennél sokkal nagyobb a baj. Ismerünk olyan dokumentált esetet, amikor egy vidéki kórházban egy sima lábtörésnek lett a vége fertőzés miatt az amputáció. Beszámoltak nekünk olyan történetről is, amikor egy csecsemőkori kórházi fertőzés végeredménye lett élethosszig tartó fogyatékosság. Egy másik beteg pedig arról számolt be, hogy az egyik kórház gasztroenteorológiai osztályán 60 emberre két darab wc jutott, mellette pedig egy Hepatitis vírussal fekvő beteg feküdt, mert nem volt hely elkülönítésre.

Eközben a multrezisztens, tehát az antibiotikumoknak is ellenálló fertőzések száma évről évre növekszik. A területi bontásból pedig kiderül, hogy az észak-alföldi régióban sokkal több az egy kórházra jutó fertőzések száma, mint bárhol máshol. De kórházra lebontott adatokat egyelőre nem ad ki a minisztérium.

További részletek a riportban.

Legolvasottabb cikkeink