• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Horror a Péterfyben: holttestekkel kereskedtek a boncmesterek?

Lapszemle 2023.09.11 Forrás: blikk.hu
Horror a Péterfyben: holttestekkel kereskedtek a boncmesterek?

A kórbonctani intézet nyugdíjas professzornője, Keller Éva reméli, hogy csak hanyagság állhat a háttérben.

Mint ismert, egy belső vizsgálat alapján a múlt héten elbocsátották a fővárosi, Péterfy Sándor utcai kórház egyik boncmesterét és annak segédjét. Amikor a boncmester átadta a munkakörét, kiderült, két holttesttel több van a hullaházban, mint amit a leltár mutat. Elvileg, hulla csak úgy nem kerülhet be egy kórházba. A blikk.hu annak járt utána, mi zajlik a gyakorlatban?

Keller Éva professzor 2019-ig vezette a budapesti orvostudományi egyetem igazságügyi orvostani intézetét. Emlékezete szerint olyan eset is előfordult, hogy az intézet pincéjében 68 olyan holttest halmozódott fel, ahol késett a temetés:

– Ezek legtöbbször utcán, elfekvőkben elhunyt, egyedülálló emberek voltak, akik utolsó útjáért az önkormányzatok felelnek. Ám erre gyakran elfogy a keret, megfeledkeznek róluk, úgy kell figyelmeztetni a hivatalokat, főleg a VII-VIII-IX. kerületre volt ez jellemző. 2009-ben volt hatalmas botrány ebből, amikor az egyik budapesti kórházban titokban fénykép is készült a túlzsúfolt halott-tárolóról, s egy hozzátartozó felismerte a rokonát. Hirtelen halál esetében – amikor valaki az utcán esik össze s veszti életét – mindig kötelező a patológiai vizsgálat.

Adminisztrációs hiba esetén bizony előfordulhat, hogy ismeretlen, nyilvántartás nélküli holttest kerülhet be. Hogy miként? A hullaszállítók az utcáról elszállított holttesteket azonnal le kell, hogy adják a kórházaknak, éjszaka nincs ügyelet, nincs erre keret. Csak leteszik a tárolóba, s olyan is előfordult már, hogy másnap sem lehetett megállapítani a halott azonosságát, mert a szállítás közben elhagyták az azonosító jelzést, az úgynevezett lábcédulát is. Amikor bezár az ország – mondjuk mint amilyen az idei karácsony lesz, december 22.-január 2. között –, akkor az eddigi tapasztalatok szerint legalább 3000 holttest kerül majd a hullaházakba, ügyelet nélkül, borítékolható a hiba. Elektronikus nyilvántartás, kamerarendszer kellene, akkor tudnánk az ilyen "létszámfeletti" holtesttel kapcsolatos eseteket megelőzni.

A professzor hozzátette, ha nem hanyagság van a háttérben, akkor abba jobb bele sem gondolni. A Blikknek elmondta, ismerte a Péterfy boncmesterét, korábban az ő intézetében dolgozott, soha nem követett el jogsértést, neki, a vezetőnek is csak külön engedélyre adott oda olyan szervet, melynek segítségével az orvostanhallgatókat oktatták.

Mit mond a büntetőjogász? Kiderül a  teljes cikkből

Legolvasottabb cikkeink