• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

Húszéves az első reanimációs stúdió

Lapszemle 2019.11.25 Forrás: dr.info.aeek.hu
Húszéves az első reanimációs stúdió

Az újraélesztés oktatására az országban elsőként hozták létre a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban a Reanimációs Stúdiót.

1982-ben Nyíregyházán kezdte meg a működését az ország első sürgősségi osztálya. Az osztály szervezését Dr. Pikó Károly vállalta, aki rendkívüli elszántsággal, kitartással és a sürgősségi ellátás fontosságába vetett hittel iskolát teremtett, így a hazai sürgősségi szakma megalapítójaként tisztelik. Erre épült az újraélesztést oktató stúdió, amely azóta is akkreditált képzőhelyként működik, és nemcsak a kórházi szakemberek, hanem a civil szervezetek, cégek és a lakosság képzésére is lehetőséget biztosít - írta a drinfo.hu.

Dr. Válint Andrea a Magyar Reszuszcitációs Társaság elnökségi tagja így fogalmazott a jubileumi ülésen:„Megpróbáljuk közkinccsé tenni az újraélesztést, hogy ne csak kifejezetten az orvosszakma ”tulajdona” legyen ez a tudás, hanem minden ember számára hozzáférhető. A keringésmegállás bekövetkeztekor a beteg mellett leggyakrabban egy laikus hozzátartozó is ott van. A professzionális orvosi segítség megérkezése több percet vesz igénybe, így ilyenkor alapvetően meghatározó az, hogy aki a helyszínen tartózkodik, meg tudja-e kezdeni a beteg ellátását.”

Az adatok szerint az utóbbi  években megduplázódott a sikeres újraélesztések száma. Az egészségügyi szakdolgozók hetente, az orvosok pedig havi rendszerességgel vesznek részt a képzéseken. A Reanimációs Stúdió jelenlegi vezetője, Gulyás Dóra külső helyszíneken, óvodákban, iskolákban is rendszeresen oktat. Rendkívül fontos ugyanis, hogy minél fiatalabb korban megalapozzák az életmentő tudást.

Örömteli statisztika, hogy az oktatásokon részt vevő laikusok száma egyre nő. Idén már az intézmény 171 olyan dogozója vett részt reanimációs oktatáson, aki nem egészségügyi végzettségű, sőt 109 fő intézményen kívüli civil is elsajátította az alapvető újraélesztési ismereteket.

Legolvasottabb cikkeink