• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • 10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

   10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

Húszra húz lapot az, aki nem oltatja be magát

Lapszemle 2021.04.12 Forrás: magyarnemzet.hu
Húszra húz lapot az, aki nem oltatja be magát

A kiskunhalasi mobilkórház lélegeztetett betegeinek halálozási aránya korábban 82 százalékos volt, jelenleg már 54 százalékos.

Lélegeztetett betegeik 82 százalékos halálozási arányát 54 százalékosra sikerült csökkenteni annak a módszernek köszönhetően, amelyet az év Covid-orvosa díjjal jutalmazott Frei Norbert és csapata alkalmaz a Kiskunhalasi Mobil Járványkórházban. Az intézmény intenzív osztályának vezetője a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában beszélt a védőoltás fontosságáról és arról is, hogy míg Magyarországon száz koronavírusos betegből negyvenet vesznek fel az intenzív osztályra, addig Angliában csak húszat - írja a magyarnemzet.hu.

A Magyar Kórházszövetség a Duna Bonum Alapítvány által lehetőséget kapott arra, hogy díjazza azokat az egészségügyi dolgozókat, akik a Covid-ellátásban kiemelkedő munkát végeznek. Összesen 96 orvos, szakápoló és nem ágy mellett teljesítő egészségügyis kapta meg az Év Covid-dolgozója díjat. Köztük a Kiskunhalasi Mobil Járványkórház intenzív osztályának megbízott vezetője.

A 34 éves, aneszteziológus és intenzívterápiás szakvizsgával rendelkező orvos most szülővárosában dolgozik munkatársaival éjt nappallá téve a vírusfertőzött betegek életének megmentéséért. Frei Norbert azért is emelkedik ki a díjazottak közül, mert az ő ötletének köszönhető az a Magyarországon egyedülálló kezelési mód, amellyel az intenzívre kerülő covidos betegek halálozási mutatóját jelentősen tudták csökkenteni.

A főorvos beszámolt róla, hogy a lélegeztetett betegeik halálozási aránya korábban 82 százalékos volt, jelenleg azonban 54 százalékos. Ez a nagymértékű javulás annak a kombinációs módszernek köszönhető, amelynek segítségével kiszűrik a beteg véréből az immunrendszer jelátvivő molekuláit, a citokinokat. Ugyanis ezek kontrollálatlan túltermelődése váltja ki az úgynevezett citokinvihart, ami sokszervi gyulladást okoz, és a betegek halálához vezet.

Frei Norbert elmondta: nagyon meghatódott, amikor megtudta, hogy a betegek és a hozzátartozók véleménye alapján ő lett az év Covid-orvosainak egyike. Szólt arról is, hogy bár jelenleg is szinte teljes kihasználtsággal működik a mobilkórház, azt tapasztalják, hogy mintha túl lennénk a járvány csúcsán. Az oltások fontosságával kapcsolatban úgy fogalmazott: az osztályukon lélegeztetett legfiatalabb beteg 21 éves, és van egy 32 esztendős, műtüdő-kezelésre szoruló páciensük is, akiknek semmilyen alapbetegségük nem volt, egyszerűen „rosszat húztak a genetikai lottón”.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink