• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Húszra húz lapot az, aki nem oltatja be magát

Lapszemle 2021.04.12 Forrás: magyarnemzet.hu
Húszra húz lapot az, aki nem oltatja be magát

A kiskunhalasi mobilkórház lélegeztetett betegeinek halálozási aránya korábban 82 százalékos volt, jelenleg már 54 százalékos.

Lélegeztetett betegeik 82 százalékos halálozási arányát 54 százalékosra sikerült csökkenteni annak a módszernek köszönhetően, amelyet az év Covid-orvosa díjjal jutalmazott Frei Norbert és csapata alkalmaz a Kiskunhalasi Mobil Járványkórházban. Az intézmény intenzív osztályának vezetője a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában beszélt a védőoltás fontosságáról és arról is, hogy míg Magyarországon száz koronavírusos betegből negyvenet vesznek fel az intenzív osztályra, addig Angliában csak húszat - írja a magyarnemzet.hu.

A Magyar Kórházszövetség a Duna Bonum Alapítvány által lehetőséget kapott arra, hogy díjazza azokat az egészségügyi dolgozókat, akik a Covid-ellátásban kiemelkedő munkát végeznek. Összesen 96 orvos, szakápoló és nem ágy mellett teljesítő egészségügyis kapta meg az Év Covid-dolgozója díjat. Köztük a Kiskunhalasi Mobil Járványkórház intenzív osztályának megbízott vezetője.

A 34 éves, aneszteziológus és intenzívterápiás szakvizsgával rendelkező orvos most szülővárosában dolgozik munkatársaival éjt nappallá téve a vírusfertőzött betegek életének megmentéséért. Frei Norbert azért is emelkedik ki a díjazottak közül, mert az ő ötletének köszönhető az a Magyarországon egyedülálló kezelési mód, amellyel az intenzívre kerülő covidos betegek halálozási mutatóját jelentősen tudták csökkenteni.

A főorvos beszámolt róla, hogy a lélegeztetett betegeik halálozási aránya korábban 82 százalékos volt, jelenleg azonban 54 százalékos. Ez a nagymértékű javulás annak a kombinációs módszernek köszönhető, amelynek segítségével kiszűrik a beteg véréből az immunrendszer jelátvivő molekuláit, a citokinokat. Ugyanis ezek kontrollálatlan túltermelődése váltja ki az úgynevezett citokinvihart, ami sokszervi gyulladást okoz, és a betegek halálához vezet.

Frei Norbert elmondta: nagyon meghatódott, amikor megtudta, hogy a betegek és a hozzátartozók véleménye alapján ő lett az év Covid-orvosainak egyike. Szólt arról is, hogy bár jelenleg is szinte teljes kihasználtsággal működik a mobilkórház, azt tapasztalják, hogy mintha túl lennénk a járvány csúcsán. Az oltások fontosságával kapcsolatban úgy fogalmazott: az osztályukon lélegeztetett legfiatalabb beteg 21 éves, és van egy 32 esztendős, műtüdő-kezelésre szoruló páciensük is, akiknek semmilyen alapbetegségük nem volt, egyszerűen „rosszat húztak a genetikai lottón”.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink