• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

Idén először csökkent a kórházak adóssága

Lapszemle 2021.09.28 Forrás: vg.hu - nepszava.hu
Idén először csökkent a kórházak adóssága

Idén először fordult elő, hogy a havonkénti 4-5 milliárd forintos emelkedés helyett, 18,6 milliárd forinttal csökkent a kifizetetlen számlák összege.

A július végi 46 milliárd forint után augusztus végére az egészségügyi intézmények tartozásállománya 27,4 milliárd forintra csökkent – derül ki a Magyar Államkincstár (MÁK) adataiból. Idén először fordult elő, hogy a havonkénti 4-5 milliárd forintos emelkedés helyett, 18,6 milliárd forinttal csökkent a kifizetetlen számlák összege egy hónap alatt - írta a vg.hu.

Az államkincstár szerint a 27,4 milliárd forintból az állammal szemben fennálló tartozás összege 0,3 milliárd forint, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjaival szemben fennálló tartozás összege kevesebb, mint 0,1 milliárd forint, a szállítókkal-szolgáltatókkal szemben fennálló tartozás 27 milliárd forint, amelyből 0,6 milliárd az államháztartáson belülre irányul. A MÁK azt közölte: az adatszolgáltatásra kötelezett 584 intézményből valamennyi teljesítette adatszolgáltatási kötelezettségét.

Az adós intézmények száma tárgyhóban 256, ebből kizárólag 30 nap alatti tartozással 114 intézmény rendelkezik.

Bár sokan úgy gondolták, hogy egy csendes kórházi adósságkonszolidáció történt a háttérben, valójában másról van szó. Egyrészt a kórházak egy összegben megkapták az év első négy hónapja után a Covid-ellátás költségeit, mintegy 9 milliárdot, amiből a jelek szerint tovább is utaltak a hitelezőiknek. Ez az adósságcsökkenés mintegy felét magyarázza. A további 9 milliárd tartozás pedig egy könyvelési trükkel tűnt el az összesítésből, mivel az orvosképző egyetemek augusztustól alapítványi formában üzemelnek, így a náluk felgyűlő egészségügyi adósság is kikerült az állami kimutatásból - írta a hír kapcsán a népszava.hu.

A nagy megyei kórházaknak és a Covid-ellátó centrumoknak csökkent jelentősen az adósságuk. Az Országos Korányi és Pulmonológiai Intézetnek például a 315 milliós tartozása 8 millióra csökkent. A másik nagy Covid-centrumnak a Dél-Pesti Centrumkórháznak – az egykori Szent Lászlónak – pedig 491 millióról 131 millióra apadt az adósság. Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára a Népszavának azt mondta, egyelőre nem tudni, milyen számlákat egyenlítettek ki a kórházak, mert a szövetségükhöz tartozó tagvállalatok nem jelezték, hogy az intézmények elkezdték volna fizetni a lejárt tartozásaikat.

Legolvasottabb cikkeink