• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Így néz ki a NEAK-finanszírozott intézmények toplistája

Lapszemle 2022.12.06 Forrás: Napi.hu
Így néz ki a NEAK-finanszírozott intézmények toplistája

A top 200-as tb-finanszírozott egészségügyi szolgáltató első öt helyén szerepel a négy orvosegyetem, valamint az Országos Mentőszolgálat is.

Összegyűjtötték a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által finanszírozott egészségügyi intézmények rangsorát, árbevétel alapján. A top 200-as lista első öt helyén az orvosegyetemek és a hozzájuk tartozó klinikák szerepelnek. Az aktív és krónikus betegellátást, valamint a járóbeteg-ellátást nyújtó intézményekről is készült rangsor. És megmutatjuk, hol végzik el a legtöbb diagnosztikai vizsgálatot is - írta a napi.hu.

A top 200-as lista első helyén a Semmelweis Egyetem (SE) áll, 86,2 milliárd forint árbevétellel, ami jelentős 24 milliárd forint emelkedést jelent 2019-hez képest, a Debreceni Egyetem 2021-ben elcsípte a második helyet, ez 2020-ban az Országos Mentőszolgálaté volt, a Szegedi Tudományegyetem megőrizte harmadik helyét 2021-ben is, és a Pécsi Tudományegyetem helyzete sem változott, a rangsor ötödik helyén volt 2020-ban és 2021-ben is.

Felállították a top 25 NEAK-finanszírozott aktív fekvőbeteg-szakellátó intézmények listáját is.

Ebben a rangsorban:

a Debreceni Egyetem került az első helyre,

a Semmelweis Egyetem a második helyre,

a Szegedi Tudományegyetem a harmadik helyre,

a Borsod-Abaúj Zemplén megyei Kórház a negyedik helyre,

és a Pécsi Tudományegyetem az ötödik helyre.

Mint írják, az utóbbi 9-10 évben jelentősen nőtt az aktív fekvőbeteg-kassza, míg a 2013-ban 4,8 milliárd forintos árbevétel elegendő volt a top 25-be való bekerüléshez, 2018-ban már 6,7 milliárd forint volt a beugró, 2021-ben pedig 7,4 milliárd forint árbevételre volt szüksége annak az intézménynek, ki a top 25-be be akart kerülni. A fekvőbeteg kassza tavaly 545 milliárd forint árbevételt ért el és 1,7 millió beteget láttak el.

A krónikus fekvőbeteg kassza 82,6 milliárd forintra nőtt 2021-re, közel 164 ezer beteget regisztráltak a rendszerben. A top 25 NEAK-finanszírozott krónikus szakellátó első helyén az Országos Mozgásszervi Intézet áll, 3,6 milliárd forint árbevétellel, a második helyen a Borsod-Abaúj Zemplén megyei kórház van, majd a rangsorban a harmadik helyen a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kórház áll, negyediken a Magyar Honvédség Egészségügyi Központja, a rangsor ötödik helyén pedig a Semmelweis Egyetem állt 2021-ben.

A járóbeteg szakellátás kasszája tavaly 161 milliárd forint volt összesen 42 millió esetet láttak el a szakrendelőkben. A legtöbb járóbeteget a Semmelweis Egyetem látta el, közel 362 ezer esetet, árbevétel alapján 5,4 milliárd forintból, de ez csak a harmadik helyre volt elegendő az árbevétel alapján a top25 járóbeteg-ellátó intézményt összehasonlító rangsorban. Ebben a rangsorban a Debreceni Egyetem és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Oktatókórház előzte a fővárosi intézményt. Előbbi 5,3 milliárd forint, utóbbi 7,6 milliárd forintos árbevételt ért el.

A NEAK-finanszírozott diagnosztikai szolgáltatók is növelték bevételeiket. Tavaly 1,8 millió vizsgálatot végeztek, közel 31 milliárd forintos finanszírozás mellett.

További TOP adatok a teljes cikkben