• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Így szerezhető vissza a tb-jogosultság

Lapszemle 2020.01.25 Forrás: InfoStart
Így szerezhető vissza a tb-jogosultság

A piros lámpát kapó beteget először felszólítják , tehát nem azonnal lesz érvénytelen a taj-kártyájuk.

Megvan az új eljárásrend, ami alapján az egészségügyi szolgáltatási járulékkal tartozók visszaszerezhetik a taj-számuk érvényességét - olvasható az infostart.hu-n.

Az új társadalombiztosítási szabályok bevezetésének célja az volt, hogy az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetésre kötelezettek fizetési hajlandóságát erősítse - írta a pénzügyminiszter nevében Izer Norbert államtitkár egy képviselői kérdésre adott válaszában. A parlament 2019 végén fogadta el azt a módosítást, amely szerint ha valaki 3 hónapig nem fizeti meg az egészségügyi szolgáltatási járulékot sem érvényteleníthetik a tajszámát és csak úgy juthat közfinanszírozott egészségügyi ellátáshoz és gyógyszerhez, ha készpénzben fizet érte.

Az államtitkár válaszában hangsúlyozza, hogy az új szabály nem érinti a sürgősségi ellátást, vagyis mindenki jogosult lesz az ellátásra, ahogyan eddig is. Továbbá azt is leszögezi, hogy egészségügyi ellátás járuléktartozás miatt nem csúszhat az 1997. évi CLIV. törvény rendelkezései szerint, vagyis minden betegnek joga van ezen túl az egészségi állapota miatt indokolt, megfelelő, folyamatosan hozzáférhető és az egyenlő bánásmód követelményének megfelelő egészségügyi ellátáshoz.

Izer Norbert szerint mindössze annyi a változás, hogy a jövőben nem önkéntes alapon zajlik majd a járulékfizetés. Az új eljárásrend szerint a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő jelzését követően az adóhatóság értesíti az érintetteket, ha egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetniük, illetve arról milyen következményei vannak a fizetés elmulasztásának. Erre az új szabályozás júliusi hatályba lépéséig sor kerül, addig minden érintett megkapja a NAV értesítését.

Júliustól, ha valaki rendezetlen jogviszonnyal vesz igénybe egészségügyi ellátást, akkor elsőként a jogviszony rendezésére szólítják fel, ha egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettsége van, akkor azt is előírják számára. Vagyis az államtitkár szerint nem azonnal lesz érvénytelen a taj-kártyájuk.0000000000000000000000000

Az államtitkár szerint abban az esetben, ha valaki huzamos időn át, az adóhatóság jelzése ellenére sem tesz eleget fizetési kötelezettségének, úgy még mindig lehetősége lesz arra, hogy utólag megfizesse a tartozást, és ezáltal újból megteremtse az ellátásra való jogosultságát, azaz ismételten érvényes legyen a TAJ száma.

Legolvasottabb cikkeink