• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

Ilyen lottónyereményre sem volt még példa eddig

Lapszemle 2021.01.23 Forrás: Napi.hu
Ilyen lottónyereményre sem volt még példa eddig

Vásárlás közben egy laboros ruhába öltözött nő odalépett hozzá és társához, és megkérdezte, hogy akarnak-e két dózist a Moderna vakcinájából tíz percen belül.

Lottónyereményszerűen kaptak oltás az USA-ban sokan, miután a felbontott, fel nem használt, ám romlandó vakcinát bárkinek beadják, akit a kórházak dolgozói hirtelen találnak. Mint az igaz történetekből kiderül érdemes az oltópontok környékén sertepertélni vagy feliratkozni azokra a várólistákra, amelyekről a következő oltandókat kiválasztják, írja a Napi.hu a Reuters nyomán. 

Miközben amerikaiak millió várnak arra, hogy megkapják a koronavírus-oltást, vannak olyanok, akik vakszerencséjüknek köszönhetően előre kerülnek az oltottak sorában, jóval megelőzve olyanokat is, akik jogosultabbak lennének erre náluk. A mázlihoz sokszor nem kell más, mint hogy jókor legyenek jó helyen. 

David MacMillan éppen a következő főzéséhez válogatott összetevőket egy élelmiszer-áruházban Washingtonban, amikor egy laboros ruhába öltözött nő odalépett hozzá és társához, és megkérdezte, hogy akarnak-e két dózist a Moderna vakcinájából tíz percen belül. A kinyitott ampullákat nem lehet tovább raktározni, úgyhogy gyorsan döntsenek. A 31 éves férfi csapot-papot hátrahagyva elfogadta az ajánlatot.

Az influenzavakcinákat borzalmasan rossz hatékonysággal használják fel - derül ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becsléséből. E szerint ezeknek az oltásoknak több mint a fele veszendőbe megy, mert rosszul kezelik őket vagy lejár a szavatosságuk.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a koronavírus-vakcinákkal jobb a helyzet. Az AP érdeklődésére egy chicagói kórházban azt mondták, hogy közel 88 ezer oltásból csak három veszett oda, mert véletlenül kiborult az ampullából. Egy ohiói oltóhelyen 459 ezer dózisból 165-öt veszítettek el, mert megsérültek, szállítás közben nyomuk veszett vagy nem találtak pácienst, akinek gyorsan beadhatták volna. Más kórházak az USA különböző államaiban hasonló veszteségarányokról számoltak be.

Legolvasottabb cikkeink