• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Influenza: itt az oltás, hol az oltás?

Lapszemle 2020.11.28 Forrás: nepszava.hu
Influenza: itt az oltás, hol az oltás?

Az oltóanyagból igen átláthatatlan rend szerint néhány százat kaptak a különböző praxisok.

Nem sokáig örültek a háziorvosok miután megkapták a kormányhivatal levelét arról, hogy átvehetik az újabb adag influenza elleni vakcinát. A kormányhivatal tisztifőorvosa ugyanis arról tájékoztatta a IV., az V. és a XIII. kerület háziorvosait, hogy a meglévő készletet egyenlően felosztották közöttük, így mindegyikük átvehet 4 darab „Vaxigrip"-et, és 2 darab „3 Fluart”-ot - írta a nepszava.hu.

A Magyar Orvosi Kamara Realitás projektjének adatszolgáltató háziorvosai szerint is kevesebb vakcinát kaptak szokásosnál. A köztestület honlapján a minap közzétett jelentésben azt írják „az oltóanyagból igen átláthatatlan rend szerint néhány százat kaptak a különböző praxisok.” Egy XI. kerületi rendelő egymás mellett dolgozó háziorvosai 300, 200, illetve 100 darabot kaptak aszerint, kinek mikor sikerült odaérni az osztópontra. Olyan is volt, akitől visszakértek belőle. Mivel az utánpótlás végessége, hiánya is csak későn derült ki, nagy egyéni variációk voltak az oltások elosztásában: egyes háziorvosok beoltották az első jelentkezőket majd utána széttárták kezüket, mások súlyozni próbáltak alapbetegségek és rászorultság alapján. A legtöbb helyen többszázas várólista van a további, esetleg érkező oltásokra, amelyekről egyelőre semmi hír – írták a szerzők.

Ezzel szemben Müller Cecília az operatív törzs másfél héttel ezelőtti tájékoztatóján arról beszélt, hogy az oltóanyagok már rég a háziorvosoknál vannak. Sőt másfél hete egy harmadik szállítmányt is szétküldtek oda, ahol nincs elegendő. Mint mondta, a gyerekeknek szánt influenza elleni vakcina csupán 20 százalékát adták be a körzetekben. Ezért arra kérik a szülőket, hogy november végéig jelezzék a háziorvosuknak, hogy be kívánják-e oltatni kisgyereküket.

A lap érdeklődött a Nemzeti Népegészségügyi Központnál is, válaszukban azt írták: „Hetente kérnek tájékoztatást az influenza elleni oltóanyag fogyásáról annak érdekében, hogy folyamatos legyen az ellátás. Az oltóanyag iránti megnövekedett budapesti igényeknek megfelelően, az elkövetkező napokban újabb oltóanyagok kiszállítása történik a fővárosban” – ígérték lapunknak péntek késő délután.

Legolvasottabb cikkeink