• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

Influenzajárvány: korántsem szabad még fellélegezni

Lapszemle 2021.01.12 Forrás: inforadio.hu
Influenzajárvány: korántsem szabad még fellélegezni

A kétféle – korona- és influenza- – vírus egy időben való megjelenése sokkal súlyosabb következményekkel jár, mintha külön-külön kapnánk el.

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének korábbi elnöke szerint a koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedések egyértelműen és nagy mértékben késleltetik az influenza terjedését is. Ez azonban nem azt jelenti, hogy az influenza kórokozója nem kap erőre a korlátozások esetleges feloldása után, ezért mindenképpen érdemes beoltatni magunkat. A két betegség együttes megjelenése ugyanis nagyon súlyos egészségkárosodást okozhat. Az influenzaoltás iránti érdeklődés azonban a betegek számának csökkenésével és a kommunikációs kampány elcsendesedésével párhuzamosan érezhető mértékben csökken – mondta Póta György az Inforádióban.

Bár a téli hónapokban rendszerint csúcsra vannak járatva a házi gyermekorvosi rendelők, most ennek csak a töredéke tapasztalható, tehát egészen biztos, hogy a koronavírus-járvány miatt elrendelt különböző szigorítások vonzataként a közösségi járványos megbetegedések is háttérbe szorultak – fogalmazott az InfoRádiónak Póta György. A szakember egyetértett azzal, hogy a mostani – az influenzajárvány szempontjából kedvező – állapotból okulva talán érdemes lenne máskor is önként alkalmazni például a maszkviselést, hasonlóan mint akár a távol-keleti turisták, amikor rendezvényekre látogatnak, vagy a tömegközlekedést használják. Nem kizárólag az influenzaszezon, hanem a környezetszennyezés miatt, a saját egészségük védelmében.

A szakember szerint biztosra vehető, hogy ha a koronavírus-járvány számainak kedvező alakulása miatt enyhíteni fogják a korlátozásokat, esetleg feloldják őket, akkor aktiválhatja magát az influenzavírus. A megjelenésének a késleltetése, illetve valamilyen mértékű elmaradása ugyanis egyenes arányban van az óvintézkedésekkel, tehát ahogy a tömegrendezvények, a közösségbe járások intenzívebbek lesznek, a közösségi vírusok – a mostani időszakban az első helyen az influenza – egészen biztos, hogy teret fognak nyerni.

Éppen ezért továbbra is érdemes beadatni, amennyiben hozzájut az ember, az influenza elleni védőoltást, mert időben „nem késtünk még el”. Hiszen a járvány megjelenése előtt két héttel a vakcinával még biztosítható a védelem. Kiváltképp, hogy a kétféle – korona- és influenza- – vírus egy időben való megjelenése sokkal súlyosabb következményekkel jár, mintha külön-külön kapnánk el.

Legolvasottabb cikkeink