• nátha
  • A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

   A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

  • Nátha, megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

   Nátha, megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

Ingyenesen letölthető végtagmentő applikáció

Lapszemle 2019.10.18 Forrás: Pécsi Újság
Ingyenesen letölthető végtagmentő applikáció

A dr. Rozsos István által kifejlesztett végtagmentő applikáció a diabéteszben vagy érszűkületben szenvedőknek segít a szövődmények megelőzésében.

A Végtagmentő applikáció a diabéteszben vagy érszűkületben szenvedőknek segít a szövődmények megelőzésében, a végtagvesztések elkerülésében, s június óta már majdnem ötezer aktív, s több mint 7800 státusz letöltés jött létre. Az alkalmazásról dr. Rozsos István beszélt a pecsiujsag.hu portálnak.

- Az applikáció ötlete 2018 áprilisában fogalmazódott meg bennem, de ehhez egy komolyabb klinikai időszaknak kellett eltelnie. Több mint 25 éve foglalkozom a kollégáimmal a végtagmentéssel, ami részben a cukorbetegek végtagmentéséből áll. A munkánk során azonban rájöttünk, hogy gyakorlatilag minden olyan keringési betegség, ami a végtagok működését, terhelhetőségét befolyásolja, az befolyásolja az emberek életét és életminőségét is.

A sebész, érsebész szakorvos azt is elmondta, hogy a cukorbetegség és a vénás keringési betegségek is öröklődnek, családi halmozódást mutatnak, így a végtagmentő applikáció a megelőzésben is segít. Mintegy egymillió ismert cukorbeteg, ugyanennyi potenciális diabéteszes, és hozzávetőleg hárommillió vénás keringési betegségben szenvedő ember él Magyarországon. A Végtagmentő elnevezésű applikáció nemcsak nekik, hanem a több millió egészséges ember számára is sok hasznos, megbízható forrásból származó információval szolgál.

- Elkezdtünk kutatni a világban, hogy van-e ilyen applikáció, amely ennyire komplex kérdést boncolgat, s azt láttuk, hogy nincsen. Nem volt mit lemásolni, a nulláról indítottunk el egy gondolkodást, tervezést, hogy minek kell benne lennie, mi szolgálja a betegek érdekeit, mi szolgálja az orvosok érdekeit, s hogy majd mire lehetünk később büszkék. Sikerült támogatókat is szereznem, akik sokat segítettek. Az applikáció ingyenesen tölthető le, s mindegyik operációs rendszerre fejlesztettük. Nyolc hónapos folyamatos munkával jutottunk el egy működőképes, hasznos applikációhoz, amire nagyon büszke vagyok - mondta Rozsos István.

Jelenleg majdnem ötezer aktív, s több mint 7800 státusz letöltésük van. Sokan jelezték, hogy nincsen okostelefonjuk, így nem tudnak hozzáférni az applikációhoz. Most azon dolgoznak a fejlesztők, hogy a honlapjukon is legyen egy olyan PFD könyvtár, ahol az applikációban megtalálható tanácsok letölthetővé váljanak számítógépről is.

Legolvasottabb cikkeink