A rosttal dúsított természetesen egészségesebb a hagyományos üdítőknél, bár a pontosabb megfogalmazás inkább az, hogy kevésbé egészségtelen.
Túl kevés rostot eszünk, és ez nem tesz jót az egészségünknek – erre a dietetikusok között alapvetésnek számító megfigyelésre alapoz a legújabb, Amerikából induló egészségtrend, és az erre ráakaszkodó üdítőgyártók. Az új divat a rostos kóla, amit, bármennyire is hülyén hangzik, szó szerint kell érteni: olyan szénsavas üdítőkről van szó, amiket étkezési rostokkal turbóztak fel. A trend éllovasai az Olipop és a Poppi, amik a klasszikus kólaíz mellett egy csomó más variációban is árulják a rostos italaikat, a megszokott, 0,3 liter körüli fémdobozokban - írta a telex.hu.
Az Inverse-nek megszólaló dietetikus szakértők szerint a rosttal dúsított természetesen egészségesebb a hagyományos üdítőknél, bár a pontosabb megfogalmazás inkább az, hogy kevésbé egészségtelen. A rostbevitelt ugyanis sokkal jobb ötlet lenne hagyományos, nem feldolgozott formában, például gyümölcs, zöldség, vagy teljes őrlésű gabonák fogyasztásával megoldani.
Dietetikusok szerint a napi rostfogyasztásunknak 30-40 gramm körül kellene lennie, ami kiegyensúlyozott, egészséges étrend mellett nem is igényelné, hogy plusz forrást keressünk. A statisztikák szerint azonban az átlagember ennek nagyjából csak a kétharmadát fogyasztja.