• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Itt kezdődik a valódi tisztaság a mikrobiológus szerint

Lapszemle 2019.07.13 Forrás: divany.hu
Itt kezdődik a valódi tisztaság a mikrobiológus szerint

A legkritikusabb helyek közé tartoznak a kézzel és ételekkel érintkező felületek, illetve a törlőkendők.

A baktérium szó megtévesztő lehet, de éppúgy vonatkozik az ártalmas és ártalmatlan mikrobákra is – jegyzi meg Sally Bloomfield, a London School of Hygiene and Tropical Medicine címzetes egyetemi tanára. Gyakran riogatnak például azzal, hogy „a koszos padlón milliónyi baktérium tanyázik”, miközben ezek többsége vagy teljes egésze nem is veszélyes - írta a dívány.hu.

A kockázatot jelentő baktériumok a valóságban az emberi tevékenységgel, az élelmiszerek előkészítésével, a toaletthasználattal, a köhögéssel és tüsszentéssel vagy a mások által megérintett felületek révén terjednek. Szóval ahelyett, hogy a látszat alapján próbálnád megítélni egy felület tisztaságát, inkább gondolj arra, mi történt ott korábban.

A szakember szerint sokan azt hiszik, hogy a legpiszkosabb helyek egyúttal a legkockázatosabbak is, mert biztos tele vannak baktériumokkal. Az otthonunkban és a munkahelyünkön ezzel szemben nem a koszos felületek a fertőzések fő forrásai, hanem az emberek, akikekkel együtt élünk és dolgozunk, az étel, amit megveszünk, illetve a háziállatok, akikkel megosztjuk az otthonunkat.

A konyhapult például hiába ragacsos és morzsás, ameddig nem érintkezik nyers hússal, nem valószínű, hogy veszélyes baktériumokat rejt. Másfelől viszont ha egy náthás vendég összefogdossa a kilincset vagy a villanykapcsolókat, nagyon is érdemes lehet fertőtleníti utána.