• nátha
    • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

      A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

    • A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

      A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

    • Nátha, megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

      Nátha, megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

  • melanóma
    • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

      Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

    • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

      A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

    • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

      Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • egynapos sebészet
    • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

      Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

    • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

      Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

    • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

      Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

Itt kezdődik a valódi tisztaság a mikrobiológus szerint

Lapszemle 2019.07.13 Forrás: divany.hu
Itt kezdődik a valódi tisztaság a mikrobiológus szerint

A legkritikusabb helyek közé tartoznak a kézzel és ételekkel érintkező felületek, illetve a törlőkendők.

A baktérium szó megtévesztő lehet, de éppúgy vonatkozik az ártalmas és ártalmatlan mikrobákra is – jegyzi meg Sally Bloomfield, a London School of Hygiene and Tropical Medicine címzetes egyetemi tanára. Gyakran riogatnak például azzal, hogy „a koszos padlón milliónyi baktérium tanyázik”, miközben ezek többsége vagy teljes egésze nem is veszélyes - írta a dívány.hu.

A kockázatot jelentő baktériumok a valóságban az emberi tevékenységgel, az élelmiszerek előkészítésével, a toaletthasználattal, a köhögéssel és tüsszentéssel vagy a mások által megérintett felületek révén terjednek. Szóval ahelyett, hogy a látszat alapján próbálnád megítélni egy felület tisztaságát, inkább gondolj arra, mi történt ott korábban.

A szakember szerint sokan azt hiszik, hogy a legpiszkosabb helyek egyúttal a legkockázatosabbak is, mert biztos tele vannak baktériumokkal. Az otthonunkban és a munkahelyünkön ezzel szemben nem a koszos felületek a fertőzések fő forrásai, hanem az emberek, akikekkel együtt élünk és dolgozunk, az étel, amit megveszünk, illetve a háziállatok, akikkel megosztjuk az otthonunkat.

A konyhapult például hiába ragacsos és morzsás, ameddig nem érintkezik nyers hússal, nem valószínű, hogy veszélyes baktériumokat rejt. Másfelől viszont ha egy náthás vendég összefogdossa a kilincset vagy a villanykapcsolókat, nagyon is érdemes lehet fertőtleníti utána.

Legolvasottabb cikkeink