• nátha
    • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

      A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

    • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

      Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

    • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

      Itt az ősz, már támadnak a vírusok

  • melanóma
    • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

      Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

    • A betegségről a melanoma világnapján

      A betegségről a melanoma világnapján

    • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

      Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

  • egynapos sebészet
    • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

      Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

    • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

      Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

    • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

      Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Itt kezdődik a valódi tisztaság a mikrobiológus szerint

Lapszemle 2019.07.13 Forrás: divany.hu
Itt kezdődik a valódi tisztaság a mikrobiológus szerint

A legkritikusabb helyek közé tartoznak a kézzel és ételekkel érintkező felületek, illetve a törlőkendők.

A baktérium szó megtévesztő lehet, de éppúgy vonatkozik az ártalmas és ártalmatlan mikrobákra is – jegyzi meg Sally Bloomfield, a London School of Hygiene and Tropical Medicine címzetes egyetemi tanára. Gyakran riogatnak például azzal, hogy „a koszos padlón milliónyi baktérium tanyázik”, miközben ezek többsége vagy teljes egésze nem is veszélyes - írta a dívány.hu.

A kockázatot jelentő baktériumok a valóságban az emberi tevékenységgel, az élelmiszerek előkészítésével, a toaletthasználattal, a köhögéssel és tüsszentéssel vagy a mások által megérintett felületek révén terjednek. Szóval ahelyett, hogy a látszat alapján próbálnád megítélni egy felület tisztaságát, inkább gondolj arra, mi történt ott korábban.

A szakember szerint sokan azt hiszik, hogy a legpiszkosabb helyek egyúttal a legkockázatosabbak is, mert biztos tele vannak baktériumokkal. Az otthonunkban és a munkahelyünkön ezzel szemben nem a koszos felületek a fertőzések fő forrásai, hanem az emberek, akikekkel együtt élünk és dolgozunk, az étel, amit megveszünk, illetve a háziállatok, akikkel megosztjuk az otthonunkat.

A konyhapult például hiába ragacsos és morzsás, ameddig nem érintkezik nyers hússal, nem valószínű, hogy veszélyes baktériumokat rejt. Másfelől viszont ha egy náthás vendég összefogdossa a kilincset vagy a villanykapcsolókat, nagyon is érdemes lehet fertőtleníti utána.

Legolvasottabb cikkeink