• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

  • 10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

   10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

Itt terjed most leginkább a koronavírus

Lapszemle 2020.10.24 Forrás: telex.hu
 Itt terjed most leginkább a koronavírus

Százezer lakosra vetítve a vírus az elmúlt héten leginkább Nógrád, Vas és Győr-Moson-Sopron megyében terjedt.

Az elmúlt hét nap új fertőzötteinek számát százezer lakosra vetítve most az látszik, hogy a vírus leginkább Nógrád, Vas és Győr-Moson-Sopron megyében terjed. A fertőzés terjedését mutató listában Budapest csak a hatodik helyen áll. Németország is ezt a számítási módszert veszi alapul, ezért minősítette ma Heves, Zala és Somogy megyét is beutazás szempontjából kockázatos területnek - írja a telex.hu.

Már az első hullám idején is megszokhattuk, hogy a kormány nem halmozza el adatokkal a magyar lakosságot a járvány terjedéséről, de a legszükségesebb adatokat azért naponta és rendszeresen közli. A hazai adatszolgáltatás egyik legnagyobb hiányossága, hogy a vírus terjedésének megyei eloszlásáról nem sokat tudunk. A koronavirus.gov.hu-n minden nap megjelenik egy nagyon rossz felbontású térkép, amelyen csak az eddig igazolt fertőzöttek számát tüntetik fel. Ennek nem sok értelme van, mert ez azokat is tartalmazza, akik tavasszal kapták el a fertőzést és azóta régen meggyógyultak vagy meghaltak. A térképből nem nem derül ki az sem, hogy most éppen hány aktív fertőzött van az egyes megyékben.

A naponta közzétett adatokból azonban kiszámítható az emelkedés mértéke, azaz az új fertőzöttek számát is megtudhatjuk az egyes megyékben. Aki a járvány valódi trendjeire kíváncsi, annak érdemes a megyék lakosságát is figyelembe vevő, százezer lakosra számított új esetek számát megvizsgálni.

 ...

A vírus első hullámában egyértelműen Budapest volt a leginkább fertőzött. Amíg még nem álltak le a repülőjáratok és a turizmus, érthető okokból a fővárosban volt  a legnagyobb esélye a fertőzés terjedésének. Később a kormány politikai fegyverként is használta ezt Karácsony Gergely főpolgármester ellen, főként, amikor a Pesti úti idősek otthonában tömeges megbetegedések történtek. 

Némi reményre ad okot, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ legújabb mérése szerint az ország nagy részén stagnál a koronavírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvízben. Ez az innovatív megoldás eddig elég jól előre tudta jelezni 4-10 nappal a várható megbetegedési trendeket. Csökken az örökítőanyag mennyisége Békéscsabán, Székesfehérváron, Kecskeméten, Szolnokon, Budapesten és az agglomerációban, növekszik viszont a szennyvízben mért vírusszármazék mennyisége Debrecenben és Nyíregyházán.   

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink