• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Itt terjed most leginkább a koronavírus

Lapszemle 2020.10.24 Forrás: telex.hu
 Itt terjed most leginkább a koronavírus

Százezer lakosra vetítve a vírus az elmúlt héten leginkább Nógrád, Vas és Győr-Moson-Sopron megyében terjedt.

Az elmúlt hét nap új fertőzötteinek számát százezer lakosra vetítve most az látszik, hogy a vírus leginkább Nógrád, Vas és Győr-Moson-Sopron megyében terjed. A fertőzés terjedését mutató listában Budapest csak a hatodik helyen áll. Németország is ezt a számítási módszert veszi alapul, ezért minősítette ma Heves, Zala és Somogy megyét is beutazás szempontjából kockázatos területnek - írja a telex.hu.

Már az első hullám idején is megszokhattuk, hogy a kormány nem halmozza el adatokkal a magyar lakosságot a járvány terjedéséről, de a legszükségesebb adatokat azért naponta és rendszeresen közli. A hazai adatszolgáltatás egyik legnagyobb hiányossága, hogy a vírus terjedésének megyei eloszlásáról nem sokat tudunk. A koronavirus.gov.hu-n minden nap megjelenik egy nagyon rossz felbontású térkép, amelyen csak az eddig igazolt fertőzöttek számát tüntetik fel. Ennek nem sok értelme van, mert ez azokat is tartalmazza, akik tavasszal kapták el a fertőzést és azóta régen meggyógyultak vagy meghaltak. A térképből nem nem derül ki az sem, hogy most éppen hány aktív fertőzött van az egyes megyékben.

A naponta közzétett adatokból azonban kiszámítható az emelkedés mértéke, azaz az új fertőzöttek számát is megtudhatjuk az egyes megyékben. Aki a járvány valódi trendjeire kíváncsi, annak érdemes a megyék lakosságát is figyelembe vevő, százezer lakosra számított új esetek számát megvizsgálni.

 ...

A vírus első hullámában egyértelműen Budapest volt a leginkább fertőzött. Amíg még nem álltak le a repülőjáratok és a turizmus, érthető okokból a fővárosban volt  a legnagyobb esélye a fertőzés terjedésének. Később a kormány politikai fegyverként is használta ezt Karácsony Gergely főpolgármester ellen, főként, amikor a Pesti úti idősek otthonában tömeges megbetegedések történtek. 

Némi reményre ad okot, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ legújabb mérése szerint az ország nagy részén stagnál a koronavírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvízben. Ez az innovatív megoldás eddig elég jól előre tudta jelezni 4-10 nappal a várható megbetegedési trendeket. Csökken az örökítőanyag mennyisége Békéscsabán, Székesfehérváron, Kecskeméten, Szolnokon, Budapesten és az agglomerációban, növekszik viszont a szennyvízben mért vírusszármazék mennyisége Debrecenben és Nyíregyházán.   

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink