• nátha
  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

  • A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

   A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

 • melanóma
  • Öt fontos tudnivaló a most aktuális anyajegyszűrésről

   Öt fontos tudnivaló a most aktuális anyajegyszűrésről

  • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

   Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

  • Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

   Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

 • egynapos sebészet
  • Jó ütemben halad az egynapos sebészetek fejlesztése

   Jó ütemben halad az egynapos sebészetek fejlesztése

  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

  • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

   Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

Itthon is szabad az út a Richter készítménye előtt

Lapszemle 2018.10.15 Forrás: portfolio.hu
Itthon is szabad az út a Richter készítménye előtt

Támogatással lesz elérhető egy magyar fejlesztésű készítmény is, mely a skizofrénia kezelésére használható.

Az EMMI bejelentése szerint október 15-tel több tízezer beteg juthat hozzá a legkorszerűbb onkológiai, hematológiai és gyulladásos kórképek kezelésére szolgáló gyógyszerekhez. Az új rendelet alapján 29 gyógyszer, 36 indikációban válik hozzáférhetővé a betegek számára, külön engedélyezési folyamat nélkül. Arra is külön kitért a tárca, hogy támogatással lesz elérhető egy magyar fejlesztésű készítmény is, mely a skizofrénia kezelésére használható - írta a portfolio.hu.

A rendelet részleteiből kiderül, hogy ez a cariprazine hatóanyagú készítmény, amelynek kifejlesztése a Richter Gedeon tőzsdei céghez köthető. A rendelet külön szól arról, hogy a "kariprazin hatóanyagú készítmény akkor választható, ha a betegnél negatív tünet fennállása igazolható". A mostani döntés következtében a skizofrénia antipszichotikus gyógyszeres kezelésének finanszírozási algoritmusa úgy változik, hogy a lehetőségek közé bekerült a kariprazin.

A Richter még tavaly év végén nyújtott be kérelmet, hogy a cariprazine hatóanyag több hatáserősségű változatát bevonják a társadalombiztosítási támogatással vásárolható gyógyszerek körébe. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő idén augusztusban adta meg a befogadási engedélyt a Richter cariprazine-tartalmú skizofrénia gyógyszerére, ezek után kellett várni már csak az EMMI döntésére. Bogsch Erik, a társaság elnöke a Portfolio-nak adott szeptemberi interjújában is kitért arra, hogy szomorú és csalódott, hogy még nem kapták meg a támogatást erre annak ellenére, hogy már három országban támogatást kap az unióban. Azt is elárulta, hogy nagyon sok kérdést kapnak a betegektől, hozzátartozóktól, és a pszichiáterektől is, hogy mikor lesz már forgalomban a készítmény.

A készítmény a hazai gyógyszergyártás számára is mérföldkőnek tekinthető. A cariprazine ugyanis negyven éve az első eredeti hazai originális készítmény, amely a tudományos kutatástól a fejlesztésen és a gyártáson át az értékesítésig magyar - írta a lap.

Legolvasottabb cikkeink