• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

  • Ismét végeznek egynapos beavatkozásokat Szentesen

   Ismét végeznek egynapos beavatkozásokat Szentesen

Itthon példa nélküli komplexumot ad át hamarosan a Debreceni Egyetem

Lapszemle 2023.11.20 Forrás: index.hu
Itthon példa nélküli komplexumot ad át hamarosan a Debreceni Egyetem

Hatalmas lehetőség áll a hallgatók előtt, mert olyan komplexumban tanulhatnak majd, ahol a gyógyszeripar teljes folyamatát végig tudják követni.

Terv szerint még az év végéig elkészül a Debreceni Egyetem ipari parkjában található Nemzeti Gyártó-Kutató-Oktató Középüzem és Gyógyszerésztudományi Kar új épülete, mely teljesen új szintre emeli a közel három évtizedes múltra visszatekintő képzés színvonalát. A beruházás tökéletesen illeszkedik abba az egyetemi szenátus által megálmodott koncepcióba, mely egy komplex egészségipari ökoszisztémát hivatott létrehozni a cívisvárosban - írta az index.hu.

„Kulcsfontosságú és stratégiai kérdés számunka, hogy a gyógyszerészképzést a lehető legnagyobb mértékben fejleszteni tudjuk, és azt kell hogy mondjam, nem állunk rosszul. Komoly lépéseket tettünk annak érdekében, hogy a hallgatók a közeljövőben olyan környezetben tanulhassanak, ahol az oktatástól kezdve a kutatáson át a piacra lépésig minden lehetőség adott, még a gyártás is” – emelte ki az Indexnek Prof. Dr. Szilvássy Zoltán, az intézmény rektora.

Prof. Dr. Bácskay Ildikó, a Gyógyszerésztudományi Kar dékánja, az Egészségipari Intézet igazgatója úgy véli: hatalmas lehetőség áll a hallgatók előtt, hiszen egy olyan komplexumban tanulhatnak majd, ahol a gyógyszeripar teljes folyamatát végig tudják követni.

„A gyártóüzemen két betekintőablakot is elhelyeztek a kivitelezők, így a pályára készülő fiatalok nemcsak megtanulhatják, de a saját szemükkel is megnézhetik, hogyan zajlik az ipari termelés. Az órán hallott elméletet ily módon a gyakorlatba is átültethetik” – mutatott rá Bácskay Ildikó, hozzátéve, hogy ugyan a projekt még az idén, terv szerint december 15-én lezárul, a kar átköltözése csak februárban indul, mivel az egyetem saját forrásból fedezi a pályázatban nem szereplő, de a beköltözéshez mindenképpen szükséges elemeket, mint például az épület teljes bebútorozását. Az üzem működéséhez többek között egy komplett minőségbiztosítási rendszert is ki kell építeni, és az engedélyeket is be kell szerezni, ezért a gyártás érdemben csak ezek kiépítése után kezdődhet el. További részletek a teljes cikkben

(Fotó: hirek.unideb.hu)

Legolvasottabb cikkeink