• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Jakab Ferenc: készül a magyar covid orrspray is

Lapszemle 2022.01.11 Forrás: forbes.hu
Jakab Ferenc: készül a magyar covid orrspray is

Senkiben nem alakul ki olyan tartós védettség, hogy ha egyszer megfertőződtünk, akkor nem fertőződhetünk meg újra.

Óvatosan kell kezelni azokat a kijelentéseket, amelyek szerint az omikronnal vége a pandémiának – mondta a Forbes.hu-nak adott interjúban Jakab Ferenc. A Pécsi Tudományegyetem (PTE) virológus professzora, a Koronavírus-kutatási Akciócsoport vezetője nem hiszi, hogy az omikron végérvényesen véget vet a koronavírus veszélyének, de szerinte a covid hosszú távon egy szezonális, enyhe vagy középsúlyos felső légúti tüneteket okozó fertőzéssé szelídülhet. A hangsúly azonban egyelőre nem azon van, hogy szelídül, hanem hogy hosszú távon.

Múlt hét óta azon túl, hogy itthon is berobbanni látszik az omikron és az ötödik hullám, több olyan hír is volt, ami szerint ennek a hullámnak a lecsengésével véget érhet a világjárvány. Ön egyetért ezzel?

Nem. Az omikronról azt lehet tudni, hogy nagyon gyorsan terjed, de talán úgy tűnik, hogy enyhébb klinikai tünetekkel megúszható. Nem kérdés, hogy nagyon sokan el fogják kapni, és ez valószínűleg populáció szintű immunizálást is eredményez, de ne gondoljuk azt, hogy ezzel vége a történetnek.

Mi jöhet az omikron után?

Elképzelhető, hogy az ötödik hullám lecsengésével a járvány ezen szakasza befejeződik, de ezzel két probléma van. Egyrészt azt látjuk, hogy a koronavírus ellen nem tudunk élethosszig tartó védettséget szerezni, az évek óta világszerte cirkuláló nátha-koronavírusokat is ezért kapjuk el évről-évre. Az omikronon átesetteknél a nem oltottak természetes védettsége valószínűleg 3-4 hónapon belül le fog csengeni – ez feltételezés, nem tudjuk pontosan.

Szóval valószínűleg az omikron átimmunizálja a populációt, 3-4 hónapig jók vagyunk, lecseng a járvány, majd az előző évekhez hasonlóan minden kezdődik elölről?

Részben. Eljutunk a nyárig, tavasz végén, a nyár folyamán, és őszre lassan mindenkinek elkopik a védettsége és ha újra jön egy vírus, akkor újra fellángolhat a járvány. Arról nem is beszélve, hogy ha nem az omikron, hanem valami más érkezik, ami ellen még az esetleg fennmaradó védettségünk sem elég hatékony, akkor újrafertőzhet minket. Bár én is azt vallom, hogy hosszú távon leszelídül egy omikronhoz hasonló, szezonális, enyhe vagy középsúlyos felsőlégúti tüneteket okozó fertőzéssé, jelen pillanatban ezt még azért nem látjuk, ez inkább hosszabb távon valószínű. Továbbiak a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink