• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Jakab Ferenc: nem kell 3-4 havonta oltatni

Lapszemle 2022.08.03 Forrás: 24.hu
Jakab Ferenc: nem kell 3-4 havonta oltatni

Tudomásul kell vennünk, hogy a SARS-CoV2 itt van velünk, mint az influenza, vele együtt kell élnünk a mindennapjainkat.

A 3. oltás alapvető fontosságú, de sorozatban oltatni magunkat nem érdemes, a többségnek évente egy emlékeztető oltás lehet indokolt az őszi-téli felfutás előtt. Bele kell törődnünk, hogy a koronavírus velünk van, és időről időre kisebb-nagyobb járványokat okoz, de remélhetőleg a idővel a szezonális influenza szintjére szelídül - írja a 24.hu.

Határozottan növekszik a koronavírusos esetek száma Magyarországon. A kormányzati tájékoztató központ legfrissebb nyilvános adatai alapján egy hét alatt 14 402 volt az új fertőzöttek száma, 1345-en szorulnak kórházi ellátásra, és elhunyt 54 beteg.

Kijózanító számok azok után, hogy a járványügyi korlátozások márciusi feloldása óta a magyar társadalom döntő többsége múlt időbe tette a szezonális betegségnek megismert Covidot, rossz emlékként gondolni sem hajlandó rá. Emellett úgy tűnik, a hivatalos szervek is csak a kötelező köröket futják, a kommunikáció nem igyekszik támpontokat adni, a laikus ismét egyedül próbál eligazodni a háttér, magyarázat nélküli hírek útvesztőjében.

Újabb hullám kezdődik? Melyik variánsról van szó és milyen tünetekkel számolhatok? Ha több mint négy hónapja kaptam oltást, jelentkezzek újabbért? Adassak be negyedik, ötödik, hatodik emlékeztetőt is? Dr. Jakab Ferenc virológus professzort, a Pécsi Tudományegyetem rektorhelyettesét, a Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetőjét kérdeztük.

Felesleges hullámok és nátha a légkonditól

Idén nyáron Európa több országában fellángolt a járvány, a sajtó nyári Covid-hullámról cikkezett, és július elején mi is arról írtunk: szinte biztosak lehetünk benne, hogy itthon is felfutnak az esetszámok. Most pedig tényleg úgy tűnik, hogy a „nyári hullám” megérkezett, bár Jakab Ferenc pontosítja a kifejezést. Nem kell már hullámokról beszélni. A vírus nem tűnik el, folyamatosan közöttünk van, itt is marad, és szezonálisan kisebb-nagyobb járványokat okoz. Erről lehet szó most is.

Nyáron a többi között a meleg, az UV-sugárzás és az, hogy kevesebbet vagyunk beltéren összezárva, nem kedvez a felső-légúti vírusoknak. De ettől még jelen vannak a környezetünkben, nyáron is „náthásak” lehetünk vagy elkaphatjuk az influenzát, csak sokkal kisebb rá az esély. Itt van ugyanakkor a rendkívül gyorsan terjedő, hatékonyan fertőző omikron, amely sokkal jobban kihasználja a lehetőségeket, mint a rokon, felső légúti vírusok.

A lehetőségeket pedig mi magunk biztosítjuk a számára. Nem hordunk maszkot, gyakorlatilag elengedtük az óvintézkedéseket, sokak vagy nem is adatták be a harmadik adag vakcinát, vagy már viszonylag régen kapták meg, közben pedig gyakran járunk tömegrendezvényekre. Az omikronhoz hasonló vírus enyhébb fellángolása ilyenkor mondhatni törvényszerű, még ha nem is olyan erővel, mint télen.

...

Jakab professzor nem támogatja a 3-4 havonta beadatott emlékeztetőket. Ennek akkor volt értelme, amikor egy berobbanó, akut hullámot kellett mindenáron elnyomni, visszaszorítani, és ez sikerült is 2020 és 2021 folyamán. Tudomásul kell vennünk, hogy a SARS-CoV2 itt van velünk, mint az influenza, vele együtt kell élnünk a mindennapjainkat.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink