• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Járványkrízis idején kopik az ápolók bére

Lapszemle 2021.04.09 Forrás: nepszava.hu
Járványkrízis idején kopik az ápolók bére

Április végéig kellene engedélyeztetni a másodállásokat, ám ehhez egy még elérhetetlen elektronikus felületen kellene benyújtani a kérelmeket.

"Aláírtam ezt a förmedvényes egészségügyi szolgálati jogviszonyt. Most utalták az első fizetést, és lényegesen kevesebb pénz kaptam még úgy is, hogy többet ügyeltem" – írta az egyik panaszos a Független Egészségügyi Szakszervezet közösségi portálján. Másvalaki arról számolt be: az intézményi irányítás megváltozásával a covid-osztályon dolgozók 12 órára járó bruttó hétezer forintos pótlékát vágták vissza bruttó ötezer forintra - idézte a népszava.hu.

"Az oldalunkon egyre többen panaszkodnak" – mondta a lapnak Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke, aki közölte, felmérést indítottak tagjaik körében, hogy kiderüljön, mennyien kaphattak kevesebb fizetést. Az eddigi jelzésekből annyi látszik, hogy nem egységes az új szolgálati jogviszony hatálya alá tartozók pótlékainak elszámolása.

Lehetnek olyan problémák is, mint a hevesi tagkórházaknál – a hatvani és a gyöngyösi intézménynél –, ahol eddig magasabb volt a covid-pótlék. Az intézményi irányítás megváltozásával a covid-osztályon dolgozók 12 órára járó bruttó hétezer forintos pótlékát vágták vissza bruttó ötezer forintra. A fizetéscsökkenés másik lehetséges oka, hogy sok helyen igyekeznek megszüntetni a korábbi keresetkiegészítéseket, annak ellenére is, hogy egy februári kormányrendelet kimondta: a szakdolgozók illetménye nem lehet kevesebb. Ide tartoznak például az egyes munkakörökhöz tartózó juttatások. Egy másik szakdolgozó azt panaszolta, hogy adminisztratív munkakörből vezényelték covid-ellátóhelyre, ám a kivezénylés idejére nem túlmunkadíjat kapott, hanem szabadnapot adtak neki.

Soós Adrianna szerint további probléma, hogy április végéig kellene engedélyeztetni a másodállásokat, ám ehhez egy még elérhetetlen elektronikus felületen kellene benyújtani a kérelmeket. Ez már csak azért is nagy gond, mert sokan egy másik közszolgáltatót segítenek ki másod- vagy harmadállásban. Ha ezt nem sikerül időben rendezni, az újabb kapacitáskiesést okozhat, azaz egyes helyeken egyszer csak nem lesz ápoló a betegek mellett. További gondok a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink