• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

  • 10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

   10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

Járványkrízis idején kopik az ápolók bére

Lapszemle 2021.04.09 Forrás: nepszava.hu
Járványkrízis idején kopik az ápolók bére

Április végéig kellene engedélyeztetni a másodállásokat, ám ehhez egy még elérhetetlen elektronikus felületen kellene benyújtani a kérelmeket.

"Aláírtam ezt a förmedvényes egészségügyi szolgálati jogviszonyt. Most utalták az első fizetést, és lényegesen kevesebb pénz kaptam még úgy is, hogy többet ügyeltem" – írta az egyik panaszos a Független Egészségügyi Szakszervezet közösségi portálján. Másvalaki arról számolt be: az intézményi irányítás megváltozásával a covid-osztályon dolgozók 12 órára járó bruttó hétezer forintos pótlékát vágták vissza bruttó ötezer forintra - idézte a népszava.hu.

"Az oldalunkon egyre többen panaszkodnak" – mondta a lapnak Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke, aki közölte, felmérést indítottak tagjaik körében, hogy kiderüljön, mennyien kaphattak kevesebb fizetést. Az eddigi jelzésekből annyi látszik, hogy nem egységes az új szolgálati jogviszony hatálya alá tartozók pótlékainak elszámolása.

Lehetnek olyan problémák is, mint a hevesi tagkórházaknál – a hatvani és a gyöngyösi intézménynél –, ahol eddig magasabb volt a covid-pótlék. Az intézményi irányítás megváltozásával a covid-osztályon dolgozók 12 órára járó bruttó hétezer forintos pótlékát vágták vissza bruttó ötezer forintra. A fizetéscsökkenés másik lehetséges oka, hogy sok helyen igyekeznek megszüntetni a korábbi keresetkiegészítéseket, annak ellenére is, hogy egy februári kormányrendelet kimondta: a szakdolgozók illetménye nem lehet kevesebb. Ide tartoznak például az egyes munkakörökhöz tartózó juttatások. Egy másik szakdolgozó azt panaszolta, hogy adminisztratív munkakörből vezényelték covid-ellátóhelyre, ám a kivezénylés idejére nem túlmunkadíjat kapott, hanem szabadnapot adtak neki.

Soós Adrianna szerint további probléma, hogy április végéig kellene engedélyeztetni a másodállásokat, ám ehhez egy még elérhetetlen elektronikus felületen kellene benyújtani a kérelmeket. Ez már csak azért is nagy gond, mert sokan egy másik közszolgáltatót segítenek ki másod- vagy harmadállásban. Ha ezt nem sikerül időben rendezni, az újabb kapacitáskiesést okozhat, azaz egyes helyeken egyszer csak nem lesz ápoló a betegek mellett. További gondok a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink