• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Járványügyi szempontból veszélyes politikai döntés született

Lapszemle 2021.04.07 Forrás: valaszonline.hu
Járványügyi szempontból veszélyes politikai döntés született

Egy járványcsúcs nem azt jelenti, hogy túl vagyunk a veszélyen, csak azt, hogy most vagyunk a legveszélyesebb ponton.

Magyarország kedden elérte a 2,5 milliós oltási számot az első beadott vakcináknál. Orbán Viktor miniszterelnök ma délután bejelentette, hogy holnap újraindulnak a szolgáltatások, és 22 órára kitolják a kijárási korlátozás kezdetét. Politikai döntés született, minden járványügyi szabálynak ellentmond, hogy a tetőzés közelében, nagyon magas szintű fertőzöttség és kiugró halálozási adatok mellett kezdjünk nyitásba - írja a válaszonline.hu.

Kétféle intézkedés lép életbe szerdától:

Egy pozitív: újranyithatnak a boltok, szépségszalonok, szolgáltatások, de 10 négyzetméterenként csak egy vásárlót/vendéget fogadhatnak, vagyis a védőtávolságot meg kell tartani, és természetesen csak maszkban lehet belépni. Várakozni az utcán kell. 

Egy negatív: a kijárási korlátozás kezdetét este tíz órára tolják ki, a boltok 21 óra 30 percig lehetnek nyitva. Járványügyi szempontból ez azért hibás döntés, mert így nemcsak a vásárlás fér bele az estékbe, hanem – bár az éttermek, teraszok még nem nyithatnak ki – az egymás lakásán tartott baráti vacsorák, koccintások, filmes esték is. Vagyis az eddiginél jóval több személyes találkozás, kapcsolat, vírusátadási lehetőség. Az intézkedés azt üzeni: járványügyi szempontból rendben vannak a dolgok, már nem kell annyira vigyázni. Pedig ennek éppen ellenkezője igaz.  

Járványügyi intézkedéseket alapvetően kétféle adathalmazra figyelve hoznak. Az egyik az új fertőzöttek, halottak, kórházban ápoltak és lélegeztetőgépen levők száma, valamint a száz elvégzett tesztre jutó pozitivitás – sajnos ezek a mutatók mind tragikusak Magyarországon. Bár az új esetszám a múlt héten országosan 16 százalékkal csökkent az előző hét naphoz képest, de még mindig minden ötödik teszt pozitív, és nem tudható az sem biztosan, vajon tényleg tetőzött-e a járvány, vagy csak a négynapos ünnep hatására csökken az esetszám. 

A másik az oltások száma, ami rettentő fontos, de elsősorban a hatása miatt – hiszen egy bizonyos nagyságú tömeg elérésekor megfelelő védelmet nyújt, és így visszahat az elsődleges adatokra. Az elmúlt egy hónapban két és félszeresére nőtt a beadott oltások száma, de 2,5 millió beadott vakcina még nem alakít ki erős közösségi védelmet. 

A kijárási korlátozás oldása viszont arra nyújt lehetőséget, amire a legjobban vágyunk: találkozásokra, közös estékre, nevetésekre – mindarra, ami most olyan veszélyes. Jelenleg is 1400 ember van lélegeztetőgépen, békeidőben 1200-1300 intenzív ágyat tud Magyarország működtetni – nagy szakemberhiány mellett. 

Ott tartunk most, hogy talán tetőzött a járvány – a fertőzések számában. Még nem biztos, de van rá esély. Egy járványcsúcs azonban nem azt jelenti, hogy túl vagyunk a veszélyen, csak azt, most vagyunk a tetőn, a legmagasabban, a legveszélyesebb ponton. A halálesetek száma várhatóan még jó ideig nőni fog, most fertőződhetnek meg azok, akik a halálozás tetőzésénél fognak meghalni majd hetek múlva. Ha nem vigyázunk, többen lesznek, sajnos, mint az elmúlt napokban. 

A brit mutánsnál nem a lakosság 60 százalékánál, hanem 70-90 százalékos átoltottságnál érjük el a nyájimmunitást. 2,5 millió beadott vakcina nem egyenlő 2,5 millió védett személlyel, összesen félmillió embernél telt le a védettség kialakulásához szükséges két hét a második oltáshoz képest. Nagyjából ennyi mesterséges immunitást szerzett lakosunk van, miközben a múlt héten csak az új igazolt fertőzöttek átlagosan napi hétezren voltak. 

Két fontos dolog is történt az elmúlt napokban: tényleg tömegessé váltak az oltások, és stagnál vagy tetőzik az új megbetegedések száma. Mindkettő fontos eredmény, a korlátozásokkal megszenvedtük, sok ember összefogásával pedig megteremtettük a védelemnek ezt a fokát. A politika most ezt veszélyezteti az idő előtti nyitással, mivel ez a döntés minden járványügyi szabálynak ellentmond. 

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink