• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Játékfüggőség: hivatalosan is mentális betegség

Lapszemle 2018.08.22 Forrás: hirado.hu
Játékfüggőség: hivatalosan is mentális betegség

A szerencsejátékoknál sem garantált a nyeremény, az agy különböző területei erre a bizonytalanság miatti izgalomra reagálnak.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) idén először a szerencsejáték-függőség mellett a játékfüggőséget is a mentális betegségek közé sorolta. A játékfüggőség olyan súlyosan tartós vagy visszatérő viselkedés, amelyben a játék elsőbbséget élvez az élet más területeivel szemben - írja a hirado.hu.

A játékfüggőségnek a világ számtalan pontján jellegzetes, tudományosan kimutatott tünetei vannak, amelyek kezelést igényelnek – hangsúlyozta Shekhar Saxena, a WHO mentális egészségügyi részlegének igazgatója az M1 Világ című magazinjában.

A működési elv a rulettkerékhez hasonló

A jó játéktervezés azon alapszik, hogy megadja, amit az emberek akarnak. Késztetést érzünk arra, hogy újra játszani akarjunk – közölte William Grosso játékfejlesztő. Az ingyenesen játszható videojátékokban éppen ezért a következő pályára való továbbjutást sokszor korlátozzák a fejlesztők, a szinteket csak különféle kellékek vásárlásával lehet teljesíteni. A működési elv a rulettkerékhez hasonló. Ugyanúgy a kényszer és a függőség irányítja – mondta William Grosso.

Nem garantált a nyeremény

Az ugyanis, hogy a megvásárolt kiegészítő csomag azt az eszközt tartalmazza-e, ami a szint teljesítéséhez szükséges, nem lehet biztosan tudni, ahogy a szerencsejátékoknál sem garantált a nyeremény. Tudományos kutatások szerint az agy különböző területei erre a bizonytalanság miatti izgalomra reagálnak. „Ez a mechanizmus az agy különböző területeit aktivizálja, amik aztán nem tudnak leállni. Úgy gondoljuk, hogy a háttérben egy kémiai folyamat áll. A szokásokért felelős agyi központok túlreagálnak a játékfüggő embereknél” – fejtette ki David Nutt, a londoni Imperial College pszichiáter-ideggyógyásza.

Látszatintézkedéseket tesznek a játékfüggő emberek korlátozására

Bár a játékfüggőséget már több országban a közegészségügyi problémák közé sorolják, a fejlesztők és a kaszinók csak látszatintézkedéseket tesznek a játékfüggő emberek korlátozására. Természetesen az iparágban rengeteg pénz forog kézen, noha a probléma nem feltétlenül az aktív keresőket érinti. Kanadában például a nyugdíjas korosztály az egyik kiemelten veszélyeztetett célcsoport.

További részletek a weboldalon.

Legolvasottabb cikkeink