• nátha
  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

  • A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

   A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

  • Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

   Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

 • melanóma
  • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

   Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

  • Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

   Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

  • Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

   Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

 • egynapos sebészet
  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

  • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

   Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

  • Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

   Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

Játékfüggőség: hivatalosan is mentális betegség

Lapszemle 2018.08.22 Forrás: hirado.hu Szerző:
Játékfüggőség: hivatalosan is mentális betegség

A szerencsejátékoknál sem garantált a nyeremény, az agy különböző területei erre a bizonytalanság miatti izgalomra reagálnak.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) idén először a szerencsejáték-függőség mellett a játékfüggőséget is a mentális betegségek közé sorolta. A játékfüggőség olyan súlyosan tartós vagy visszatérő viselkedés, amelyben a játék elsőbbséget élvez az élet más területeivel szemben - írja a hirado.hu.

A játékfüggőségnek a világ számtalan pontján jellegzetes, tudományosan kimutatott tünetei vannak, amelyek kezelést igényelnek – hangsúlyozta Shekhar Saxena, a WHO mentális egészségügyi részlegének igazgatója az M1 Világ című magazinjában.

A működési elv a rulettkerékhez hasonló

A jó játéktervezés azon alapszik, hogy megadja, amit az emberek akarnak. Késztetést érzünk arra, hogy újra játszani akarjunk – közölte William Grosso játékfejlesztő. Az ingyenesen játszható videojátékokban éppen ezért a következő pályára való továbbjutást sokszor korlátozzák a fejlesztők, a szinteket csak különféle kellékek vásárlásával lehet teljesíteni. A működési elv a rulettkerékhez hasonló. Ugyanúgy a kényszer és a függőség irányítja – mondta William Grosso.

Nem garantált a nyeremény

Az ugyanis, hogy a megvásárolt kiegészítő csomag azt az eszközt tartalmazza-e, ami a szint teljesítéséhez szükséges, nem lehet biztosan tudni, ahogy a szerencsejátékoknál sem garantált a nyeremény. Tudományos kutatások szerint az agy különböző területei erre a bizonytalanság miatti izgalomra reagálnak. „Ez a mechanizmus az agy különböző területeit aktivizálja, amik aztán nem tudnak leállni. Úgy gondoljuk, hogy a háttérben egy kémiai folyamat áll. A szokásokért felelős agyi központok túlreagálnak a játékfüggő embereknél” – fejtette ki David Nutt, a londoni Imperial College pszichiáter-ideggyógyásza.

Látszatintézkedéseket tesznek a játékfüggő emberek korlátozására

Bár a játékfüggőséget már több országban a közegészségügyi problémák közé sorolják, a fejlesztők és a kaszinók csak látszatintézkedéseket tesznek a játékfüggő emberek korlátozására. Természetesen az iparágban rengeteg pénz forog kézen, noha a probléma nem feltétlenül az aktív keresőket érinti. Kanadában például a nyugdíjas korosztály az egyik kiemelten veszélyeztetett célcsoport.

További részletek a weboldalon.

Legolvasottabb cikkeink