• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Jól teljesítenek az egészségpénztárak

Lapszemle Forrás: vg.hu

Több mint 725 ezer tag és 42 milliárd forintot meghaladó vagyon.

Az idei második negyedév végén több mint 42 milliárd forintot tett ki a Stabilitás Pénztárszövetséghez tartozó 12 egészségpénztár vagyona, ami 1,4 %-os növekedést jelent az előző negyedév végéhez képest. Ez a szövetség tömöríti az egészségpénztári  piac szereplőinek 70 %-át, vagyis szinte teljes képet ad a szektorról, amelynek adatait ez évtől csak féléves bontásban, a hónap végén teszi közzé az MNB. A piaci pozíciók – érdemben - a félév végére sem változtak – írja a Világgazdaság – online.

A tizenkét egészségpénztár vagyonából az első három piacvezető – az OTP, az MKB és a Prémium (volt AXA) – részesedése megközelíti a 62 %-ot. Kizárólag ezek az egészségpénztárak rendelkeznek öt milliárd forintot meghaladó vagyonnal: az OTP 10,2 az MKB 9,8, míg az AXA 6,2 milliárddal. Nem csak vagyon, de taglétszám alapján is ugyanez a három, banki, biztosítói háttérrel rendelkező pénztár volt az egészségpénztári piac meghatározó szereplője. (Ez év márciusától az AXA Egészségpénztár Prémium néven független pénztárrá alakult.) Az OTP-nek már csaknem 213 ezer, az MKB-nak több mint 171 ezer, míg a Prémium-AXA-nak 139 ezer tagot számlált.

Az egészségpénztárak taglétszáma viszonylag jelentős mértékben nőtt, mind a tavalyi év azonos időszakához, mind az idei első negyedévhez képest. Jelenleg meghaladja a 725 és fél ezret a tagok száma, ami majdnem ötezer fős növekedés a március végén és kicsivel kevesebb a tavaly ilyenkor mértnél. Az egy pénztártagra jutó vagyon átlaga csekély mértékben csökkent az előző esztendő második negyedévéhez képest: akkor 60,31 ezer forint volt, míg 2014. második negyedévének végén 58,4 ezer forint. A legnagyobb összegből egyenként az Életút (188 ezer forint), illetve a Vitamin (121 ezer forint) Egészségpénztár tagjai  gazdálkodhattak – sorolja a számadatokat a portál.

Több éves tapasztalatok alapján az EP-kártyát a legtöbbször gyógyszerek vásárlásakor, illetve receptek kiváltásakor használják a tagok, ennél lényegesen kevesebbet költenek gyógyászati segédeszközökre és egészségügyi szolgáltatásokra – jegyzi meg a portál.

Legolvasottabb cikkeink