• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Jön az új recept – gyógyszernév nélkül

Lapszemle Forrás: Délmagyarország

A patikusnak mindegy, a betegnek azonban nem, az azonos hatóanyagúból melyiket választják orvosával.

A gyógyszerkiadások csökkentése a célja annak a törvénymódosítási javaslatnak, amelynek értelmében áprilistól már csak hatóanyagot rendelhetne az orvos a koleszterincsökkentők esetében, konkrét készítménynevet nem írhat a receptre. A patikus ez alapján a legolcsóbb készítményt adja majd ki – kivéve, ha a beteg ragaszkodik valami máshoz. Hasonló kezdeményezés az elmúlt években több is volt – mind kudarcba fulladt - írja a Délmagyarország.

Kőhegyi Ferenc, a Csongrád Megyei Gyógyszerészkamara elnöke kiemelte: most is kötelesek a patikusok tájékoztatni a betegeket, ha a felírt gyógyszernél van olcsóbb, azonos hatóanyag-tartalmú készítmény. Azt, hogy a jövőben kizárólag hatóanyagot rendeljen az orvos, jó ötletnek tartja.

– Akár négy–hat gyár is ugyanazt a készítményt dobja piacra, csak más néven. Lényegében mindegy, hogy ezek közül melyiket kapja a beteg – fogalmazott a kamara elnöke. Éppen ezért véleménye szerint ez nem is jelent pluszfelelősséget a patikusoknak. – Hatástant mindenki tanult, és persze azt is meg lehet kérdezni a betegtől, hogy mit használ. Természetesen ha valaki ragaszkodik egy készítményhez, azt továbbra is figyelembe kell venni, viszont a gyógyszertáraknak nagy könnyebbség lehet, hogy nem kell mindenből készletet tartaniuk.

Talán nincs is olyan háziorvos, aki ne írna fel naponta legalább egyszer koleszterin-csökkentőt. Csakhogy a lap által megkérdezett szakember szerint egyáltalán nem mindegy, melyiket választják.
– Tény, hogy ugyanazt a hatóanyagot több készítmény is tartalmazza. Csakhogy ez nem azt jelenti, hogy teljesen egyformák. Ha így lenne, az azt jelentené, hogy lopnak egymástól.
Minden gyár módosít valamit a vegyületen, így pedig nem is hatnak egyformán – mondta el Szirtesi Zoltán háziorvos, aki több évtizedes tapasztalatai alapján jelentette ki: egyszerűen ki kell kísérletezni, hogy kinek melyik a megfelelő, mert míg az egyik szépen leviszi a koleszterinszintet, a másik nem tesz semmit, vagy lehet, hogy nem is bírja szedni a beteg.

Legolvasottabb cikkeink