• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Jövő héttől, ha kell, működhet a szegedi járványkórház

Lapszemle 2020.03.21 Forrás: delmagyar.hu
Jövő héttől, ha kell, működhet a szegedi járványkórház

A tervek szerint a jövő héttől, amennyiben szükségessé válik, megkezdheti működését  a szegedi járványügyi ellátó központ.

Alig van olyan szeglete a II-es kórháznak, amihez ne nyúltak volna hozzá az utóbbi hetekben. Az átalakításra és az osztályok költöztetésére a koronavírus-járvány miatt van szükség, hogy a régióban is működhessen egy mindenre felkészült járványügyi intézmény – mondta a Délmagyarországnak a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke. Lengyel Csaba azt is elmondta, hogy januárban, már amikor megjelent a járványveszély, létrehoztak egy vírussal foglalkozó bizottságot. A II-es kórház járványügyi ellátó központtá alakítását még azelőtt elkezdték, mielőtt a szegedi intézmény hivatalosan is megkapta volna a kijelölésről szóló határozatot.

– Ahogy az elmúlt hetekben élesedett a helyzet, úgy gondoltuk át a betegellátó részleg pontos jövőbeli működését egészségügyi szakmai, igazgatási, műszaki, humánpolitikai, jogi, logisztikai, valamint kommunikációs szakembereink bevonásával az elkövetkező időszak tökéletes működése érdekében – mondta az elnök.

A II-es kórházat találták a legalkalmasabbnak, hiszen az infektológia is ott működik, alapesetben 15 ággyal. Kiemelten fontos volt, hogy ott kell berendezni a járványügyi kórházat, ahol van CT, és intenzív osztály is rendelkezésre áll, és jól elkülöníthető a klinikai központ többi részétől. Ezután pedig elkezdték kiépíteni a rendszert, amivel elláthatják a régiót. Mindenki óriási áldozatot hozott azért, hogy létrejöhessen a járványügyi ellátó központ CT-vel, intenzívvel, műtővel és sürgősségi betegellátó osztállyal. Három hete ezen dolgozik az egyetem, a beteghordóktól a műszaki szakembereken át az orvosokig mindenki – tette hozzá.

Még nem értek a munka végére, de a tervek szerint ma készen lehetnek az átalakítás nagy részével, és a jövő héttől, amennyiben szükségessé válik, megkezdheti működését a szegedi járványügyi ellátó központ.

Legolvasottabb cikkeink