• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Jövő héttől, ha kell, működhet a szegedi járványkórház

Lapszemle 2020.03.21 Forrás: delmagyar.hu
Jövő héttől, ha kell, működhet a szegedi járványkórház

A tervek szerint a jövő héttől, amennyiben szükségessé válik, megkezdheti működését  a szegedi járványügyi ellátó központ.

Alig van olyan szeglete a II-es kórháznak, amihez ne nyúltak volna hozzá az utóbbi hetekben. Az átalakításra és az osztályok költöztetésére a koronavírus-járvány miatt van szükség, hogy a régióban is működhessen egy mindenre felkészült járványügyi intézmény – mondta a Délmagyarországnak a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke. Lengyel Csaba azt is elmondta, hogy januárban, már amikor megjelent a járványveszély, létrehoztak egy vírussal foglalkozó bizottságot. A II-es kórház járványügyi ellátó központtá alakítását még azelőtt elkezdték, mielőtt a szegedi intézmény hivatalosan is megkapta volna a kijelölésről szóló határozatot.

– Ahogy az elmúlt hetekben élesedett a helyzet, úgy gondoltuk át a betegellátó részleg pontos jövőbeli működését egészségügyi szakmai, igazgatási, műszaki, humánpolitikai, jogi, logisztikai, valamint kommunikációs szakembereink bevonásával az elkövetkező időszak tökéletes működése érdekében – mondta az elnök.

A II-es kórházat találták a legalkalmasabbnak, hiszen az infektológia is ott működik, alapesetben 15 ággyal. Kiemelten fontos volt, hogy ott kell berendezni a járványügyi kórházat, ahol van CT, és intenzív osztály is rendelkezésre áll, és jól elkülöníthető a klinikai központ többi részétől. Ezután pedig elkezdték kiépíteni a rendszert, amivel elláthatják a régiót. Mindenki óriási áldozatot hozott azért, hogy létrejöhessen a járványügyi ellátó központ CT-vel, intenzívvel, műtővel és sürgősségi betegellátó osztállyal. Három hete ezen dolgozik az egyetem, a beteghordóktól a műszaki szakembereken át az orvosokig mindenki – tette hozzá.

Még nem értek a munka végére, de a tervek szerint ma készen lehetnek az átalakítás nagy részével, és a jövő héttől, amennyiben szükségessé válik, megkezdheti működését a szegedi járványügyi ellátó központ.

Legolvasottabb cikkeink