• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Józanság Napja: van kiút a szenvedélybetegségből

Lapszemle 2019.05.22 Forrás: dehir.hu
Józanság Napja: van kiút a szenvedélybetegségből

Körülbelül egymillió embernek vannak alkoholproblémái, mintegy 200 ezer gyógyszerfüggőt és 3 millió nikotinfüggőt tartanak számon.

A több mint 25 éve működő Forrás Lelki Segítők Egyesülete és a 2001-ben alakult Debreceni Kábítószerügyi Egyeztető Fórum nyolcadik alkalommal szervezi meg május 24-én és 25-én a Józanság Napja elnevezésű rendezvényét. Többek között a kábítószer, az alkoholizmus és a szerencsejáték iránti szenvedélyek lesznek a kétnapos rendezvény központi témái - írja a dehir.hu.

A kezdeményezés célja, hogy felhívja a közvélemény és a döntéshozók figyelmét arra, hogy a szenvedélybetegségek és az ezekből következő egészségügyi, szociális és társadalmi problémák kezelése mindenkinek közös feladata Debrecenben.

Általában a szenvedélybetegekről akkor beszélnek, amikor valami bajt csinálnak. Mi arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy vannak olyan szenvedélybeteg embertársaink, akik meggyógyultak, vagy a gyógyulás felé vezető úton haladnak és szeretnénk megismertetni a gyógyulás megtartásának lehetőségeit – mondta a Dehir.hu érdeklődésére Berényi András, a Debreceni Kábítószerügyi Egyeztető Fórum szakmai elnöke, majd hozzátette: a rendezvényre nem csak az érintetteket várják, hanem azokat is, akiknek a hozzátartozói között vannak hasonló problémákkal küzdők.

A szervezők az egyházzal való szoros együttműködést kiemelten fontosnak tartják, ezért is van egy úgynevezett ökomenikus része a második napnak, amikor megemlékeznek a szenvedélybetegek áldozatairól. A szakmai elnök elmondása szerint ma Magyarországon alig van olyan ember, akinek a rokonai vagy barátai között ne lenne szenvedélybeteg.

...

Ma Magyarországon körülbelül egymillió embernek vannak alkoholproblémái, mintegy 200 ezer gyógyszerfüggőt és 3 millió nikotinfüggőt tartanak számon, emellett vannak szerencsejáték-függők, munkafüggők, és egyre többen vannak az úgynevezett viselkedésfüggők is. A szakember szerint ez leginkább azokat érinti, akiknek a munkájához szükséges a számítógép, laptop vagy mobiltelefon: egyszerre munkaeszköz és kikapcsolódás.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink