• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Józanság Napja: van kiút a szenvedélybetegségből

Lapszemle 2019.05.22 Forrás: dehir.hu
Józanság Napja: van kiút a szenvedélybetegségből

Körülbelül egymillió embernek vannak alkoholproblémái, mintegy 200 ezer gyógyszerfüggőt és 3 millió nikotinfüggőt tartanak számon.

A több mint 25 éve működő Forrás Lelki Segítők Egyesülete és a 2001-ben alakult Debreceni Kábítószerügyi Egyeztető Fórum nyolcadik alkalommal szervezi meg május 24-én és 25-én a Józanság Napja elnevezésű rendezvényét. Többek között a kábítószer, az alkoholizmus és a szerencsejáték iránti szenvedélyek lesznek a kétnapos rendezvény központi témái - írja a dehir.hu.

A kezdeményezés célja, hogy felhívja a közvélemény és a döntéshozók figyelmét arra, hogy a szenvedélybetegségek és az ezekből következő egészségügyi, szociális és társadalmi problémák kezelése mindenkinek közös feladata Debrecenben.

Általában a szenvedélybetegekről akkor beszélnek, amikor valami bajt csinálnak. Mi arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy vannak olyan szenvedélybeteg embertársaink, akik meggyógyultak, vagy a gyógyulás felé vezető úton haladnak és szeretnénk megismertetni a gyógyulás megtartásának lehetőségeit – mondta a Dehir.hu érdeklődésére Berényi András, a Debreceni Kábítószerügyi Egyeztető Fórum szakmai elnöke, majd hozzátette: a rendezvényre nem csak az érintetteket várják, hanem azokat is, akiknek a hozzátartozói között vannak hasonló problémákkal küzdők.

A szervezők az egyházzal való szoros együttműködést kiemelten fontosnak tartják, ezért is van egy úgynevezett ökomenikus része a második napnak, amikor megemlékeznek a szenvedélybetegek áldozatairól. A szakmai elnök elmondása szerint ma Magyarországon alig van olyan ember, akinek a rokonai vagy barátai között ne lenne szenvedélybeteg.

...

Ma Magyarországon körülbelül egymillió embernek vannak alkoholproblémái, mintegy 200 ezer gyógyszerfüggőt és 3 millió nikotinfüggőt tartanak számon, emellett vannak szerencsejáték-függők, munkafüggők, és egyre többen vannak az úgynevezett viselkedésfüggők is. A szakember szerint ez leginkább azokat érinti, akiknek a munkájához szükséges a számítógép, laptop vagy mobiltelefon: egyszerre munkaeszköz és kikapcsolódás.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink