• nátha
  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

 • melanóma
  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

  • 10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

   10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

Júniustól vezetik be az uniós vakcinaútlevelet a tagországok

Lapszemle 2021.05.12 Forrás: InfoStart
Júniustól vezetik be az uniós vakcinaútlevelet a tagországok

Nagy-Britannia igazolását, melyet az ottani egészségügyi szolgáltató, az NHS állít ki, egyelőre nem tervezik elfogadni az EU-ban.

Az EU állampolgárai számára nagyban megkönnyítheti a blokk országai közti utazást az az egészségügyi igazolás, mely a jövő hónaptól működhet a nyári vakációk idejéhez igazítva - írja az infostart.hu.

Az Európai Unió mind a huszonhét országának polgárai hozzájuthatnak az uniós szakzsargonban zöldigazolványként emlegetett digitális igazoláshoz: ez oltottsági státuszuk mellett esetleges tesztjeik eredményeit is rögzíti majd, illetve korábbi fertőzöttségükkel kapcsolatosan is tartalmaz információkat, írja a MedicalXpress. Christian Wigand szóvivő hétfőn arról beszélt, hogy a nyaralások főszezonjára elérhető lesz a digitális igazolás, ez a gyakorlatban június végét jelent a tervek szerint.

Johannes Bahrke, az EU egy másik szóvivője azt nyilatkozta, a következő két hétben 18 tagállam, köztük Málta, Hollandia és Franciaország, valamint Izland kezdheti el tesztelni a rendszert annak érdekében, hogy az esetleges problémákra fény derülhessen. Főként arra kíváncsiak, hogy az igazolvány autentikációjához használt digitális kulcsok megfelelően működnek-e, illetve hogy az egyes országok rendszerei közti átjárás megfelelő-e.

Az igazolvány alapvető eszköze lehet az unión belüli turizmus újraindításának: a megfelelő státuszú utazók kisebb eséllyel viszik magukkal egy másik országba a koronavírust. Más országok is bevezettek hasonló eszközöket: Izrael zöld igazolványa mellett Nagy-Britannia is megnyitja a szabad utazás lehetőségét a védettek számára egy héten belül.

Az uniós zöldigazolvány az első szakaszban csak az unión belüli utazásokra használható, de zajlanak tárgyalások más államokkal, köztük az USA-val is annak elfogadásáról. Nagy-Britannia igazolását, melyet az ottani egészségügyi szolgáltató, az NHS állít ki, egyelőre nem tervezik elfogadni az EU-ban. (Magyarország, hasonlóan néhány más államhoz, egyelőre kétoldalú megállapodásokat köt partnerországokkal a nemzeti oltásigazolványok kölcsönös elfogadásáról. Eddig hat országgal született ilyen megállapodás.)

Az uniós zöldigazolvány okostelefonos applikáció formájában lesz elérhető, de létrehozzák papír alapú változatát is. A technológián a T-Systems és a SAP dolgoztak. Bahrke szerint június végére minden tagállam a rendszer része lesz, de nagyon sokan már június közepén be tudnak kapcsolódni.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink