• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kalóz, a félszemű terapeuta

Lapszemle 2018.11.12 Forrás: magyaridok.hu
Kalóz, a félszemű terapeuta

A lovas terápia sem csodamódszer, ez sem jó mindenkinek, de szerencsére a jelentkezők többsége részt vehet benne.

Vannak helyek, ahová megérkezve az ember idegszálai egy pillanat alatt kisimulnak, és emberek, akik mellett egyszerűen jó lenni. A fóti lovas terápiás központ ilyen hely, és ez nagyon is rendben van így, mert sérült, beteg, problémás gyerekekkel foglalkozni igazából csak így érdemes - írta riportjában a Magyar Idők Lugas melléklete.

– Számos kutatás igazolta, hogy az állatok hatással vannak a testi-lelki jóllétünkre, és a lovak ebben kiemelkedőek. Rendkívül intelligensek, az embereket, főleg a gyerekeket már a méretük is elvarázsolja, az pedig, ha megtanulnak egy ekkora állattal bánni, hatalmas önbizalmat ad nekik. Érzelmi pluszt, kötődést is, hogy fel lehet ülni a hátára, nyugodt, ritmusos járása segíti a relaxációt, azok a háromdimenziós mozgásimpulzusok pedig, amelyek áttevődnek a lovasra, a hippoterápiában, a gyógytornászok által végzett lovas terápiában aknázhatók ki nagyon jól. A lovak rendkívül összetett hatásegyüttest tudnak produkálni, de mind közül a motiváció a legfontosabb – mondta el Bozori Gabriella, a terápiás központ vezetője.

Magyarországon hivatalosan 1997-ben alakult meg a Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány, a mai napig az egyetlen szakmai szervezet, ahol a lovas terápia egyes ágait el lehet sajátítani, és arról papírt lehet szerezni. A lóval végzett terápia amúgy egészen az első világháborúig visszanyúlik, amikor a sérült lovas katonáknál alkalmazták rehabilitációs módszerként, meglepően pozitív eredménnyel. A módszer magyarországi elterjesztésében, a szervezett képzés elindításában a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálatnak elévülhetetlen érdemei vannak.

Bozori Gabriellától azt is megtudom, hogy a lovas terápiának három ága van, mindegyik más-más szakembert kíván, és más-más területtel foglalkozik. A már említett, gyógytornászok által alkalmazott hippoterápiát elsősorban a mozgásukban akadályozott embereknél végzik a tartás és a mozgásfunkciók javítására.

A gyógypedagógiai lovaglást és lovas tornát gyógypedagógusok művelik, ők foglalkoznak többek között tanulásban vagy értelmileg akadályozott, hiperaktív, autizmussal élő gyerekekkel, látás- és hallássérültekkel. A harmadik ág a pszichológiai lovas terápia, amelyet pszichológusok alkalmaznak a különféle lelki eredetű problémák kezelésében, a szorongástól kezdve a depresszión át a figyelem- és magatartászavarokig. Vannak ugyanakkor ellenjavallatok, amelyek fennállása esetén nem ajánlják ezt a módszert – teszi hozzá a szakember. Ezekről is a teljes cikkben.

Legolvasottabb cikkeink