• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Káosz az egészségügyben: rátolták a felelősséget az orvosokra

Lapszemle 2024.03.07 Forrás: economx.hu
Káosz az egészségügyben: rátolták a felelősséget az orvosokra

Az orvosok többsége nettó 2,1 millió forint fizetéssel lenne elégedett, 38 százalékuk 25 százalékos béremelést is indokoltnak tartana.

Álmos Péter, a MOK elnöke szerint az utóbbi egy-két évben nem volt jó kommunikációs irány a bilincsben elvitt orvosok feltüntetése. A várólisták pedig azért nem mozdulnak, mert alulfinanszírozottak az ellátások, írja az economx.hu

Tavaly 100-120 százalékkal nőtt az orvosokat negatívan feltüntetett hírek aránya, és a police.hu-n is egyre gyakrabban jelennek meg bilincsben elvitt orvosok, ez pedig nem jó kommunikáció – mondta Álmos Péter, a Magyar Orvosi Kamara elnöke egy sajtótájékoztatón. Az elnök hangsúlyozta, a Nemzeti Védelmi Szolgálat adatai szerint az eljárás alá vont orvosok között egyetlen egy orvos volt a MOK tagja, jelenleg 35 ezer tagja van a kamarának.

A bilincsben elvitt kollegák nemcsak a becsületes kollégák morálját rombolja, hanem az újabb generációk számára is rossz pályaképet mutatnak.

Felmerül az is sokszor, hogy azért nőttek a várólisták, mert a hálapénz kivezetése óta az orvosok kevésbé motiváltak, kevesebbet dolgoznak, de a kamara elnöke szerint erre semmilyen bizonyíték nincs, ezt semmilyen egészséggazdasági mutató nem támasztotta alá.

Valós tény, emelte ki Álmos Péter, hogy volt az orvostársadalomban van egy olyan réteg, amelyik a hálapénzre alapozta a megélhetését, a MOK kutatása szerint – ez anonim volt – ugyanakkor az látszik, hogy az orvosok kisebb része fogadott el korábban borítékot. Vannak az orvosbárók is, akik korábban a kórházakban a műtétek zömét végezték, őket biztosan érzékenyen érintette a paraszolvencia kivezetése, de Álmos Péter szerint ott állnak a kórházban sorba a fiatal orvosok, de a műtétek még sem valósulnak meg, főleg azért, mert az ellátások finanszírozása nem valós árakon történik, ezért is emelkednek folyamatosan a kórházi adósságok. A Magyar Államkincstár adatai szerint január végén nagyságrendileg 81 milliárd forint tartozás halmozódott fel a hazai kórházakban, erről itt írtunk bővebben.

Az orvosok kétharmada a MOK friss kutatása szerint az állami ellátásban 700 ezer és 1,5 millió forint közötti fizetést visz haza. Akik a magánellátásban is dolgoznak, azok egyharmada 300 ezer forintnál kevesebbet kap, minden ötödik orvos pedig 700 ezer és 1,3 millió forintot keres a magánrendelőkben.

A legtöbbet egy 4,5 százalékos orvos réteg keres, akik 2,3 millió forintot vagy ennél is többet visz haza hó végén a magánrendelőkből. De majdnem ugyanennyi orvos van az állami ellátásban is, akik 2,1 millió forintot vagy ennél is többet keresnek havonta.

Azoknak, akiknek a mai jövedelmi viszonyok mellett pedig csökkent a jövedelme, azok 5 százalékot tesznek ki. Ők jellemzően nem járkálnak a két egészségügyi ellátórendszer között.

Az orvosbérek leszakadtak, ugyanakkor soha nem érték el a nyugati orvosbérek 60 százalékát, ráadásul a tavalyi infláció miatt is elveszett a bérek értékkövetése is – mondta Álmos Péter.

A MOK kutatása szerint az orvosok többsége nettó 2,1 millió forint fizetéssel lenne elégedett. Az orvosok 38 százaléka egy 25 százalékos béremelést is indokoltnak tartana.

Az ügyeleti bérrel kapcsolatban is általános elégedetlenség, az ügyeletet vállaló 2861 orvosnak háromnegyede elégedetlen az ott kapott fizetésével.

Az orvosok motivációja nem elsősorban a bér, a kutatás szerint az orvosok leginkább a munkakörülményekre, a leterheltségre panaszkodnak, sokan bizalomvesztettek. 

További részletek az economx.hu-n