• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Kaphatnak-e nyugdíj-kiegészítést a kiváló orvosok?

Lapszemle 2019.04.06 Forrás: magyarnarancs.hu
Kaphatnak-e nyugdíj-kiegészítést a kiváló orvosok?

Miért nem kapnak méltányos nyugdíj-kiegészítést azok a főorvosok, akik a legmagasabb egészségügyi kitüntetésekben részesültek?!

Kaphatnak-e aktív éveik után méltányos nyugdíj-kiegészítést azok a főorvosok, akik a legmagasabb egészségügyi kitüntetésekben részesültek és érdemi tudományos munkát végeztek? Egy kérdés, amire a politikai elit 9 éve nem ad választ - írja a magyarnarancs.hu.

Deli László, az idén 88 éves gyulai orvos 30 évig volt osztályvezető a belgyógyászaton, két évtizeden át pedig helyettes igazgatója volt a gyulai központtal működő Békés megyei kórháznak. 1996-ben ment nyugdíjba, majd 14 évvel később 2010. február 10-én írt levelet a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház akkori fenntartójának, a megyei önkormányzatnak. A kérését az akkori megyei elnöknek, Domokos László fideszes politikusnak címezte, de megkereste a térség országgyűlési képviselőjét, Kovács Józsefet, aki akkoriban történetesen a megyei kórház főigazgatója is volt. Emellett írt a Magyar Orvosi Kamara elnökének.

Levelében Deli részletesen kifejtette, hogy megítélése szerint azok a nyugállományban vonult kórházi és klinikai osztályvezető főorvosok, akik hosszú évtizedeken át magas színvonalú munkát végeztek megérdemelnének méltányos, egyben járadékszerű nyugdíj-kiegészítést akkor, ha aktív éveiket befejezik. A gyulai főorvos szerint a teljesítmény jól mérhető. Egyrészt azok kaphatnának a nyugdíj-kiegészítést, akik megkapták az egészségügyi tárcától a legmagasabb szakmai elismerés egyikét, a Batthyány-Strattmann-díjat vagy a Pro Sanitate elismerést. Emellett fontos, hogy több szakvizsgájuk legyen, tudományos közleményeik száma meghaladja az átlagost és az sem elhanyagolható szempont, hogy beosztott orvosaik hány szakvizsgát szereztek meg, és később főorvosként hány osztályt vagy részleget vezettek, vezetnek.

„Ha a kiváló művészek részesülnek nyugdíj-kiegészítésben, ha a Magyar Tudományos Akadémia rendes és levelező tagjai, valamint az akadémiai doktorok kiemelkedő havi juttatásban részesülnek, akkor a nyugállományba vonult és jól dokumentálhatóan hosszú időn keresztül magas színvonalon dolgozó főorvosok is megérdemelnének valamit” – mondta a Narancs.hu-nak a Deli László.

...

A válasz elemi gesztusa is elmaradt. A főorvost elkeseríti, hogy senki még csak válaszra sem méltatta, és úgy véli, már nincs is remény arra, hogy több mint kilenc év után erre sor kerüljön. Azt látja, hogy a hatalmat semmi, legkevésbé a tudás és a teljesítmény érdekli. Szerinte az is sokat elmond a hazai kormányzati viszonyokról, hogy a rossz mutatók és a megállíthatatlanul fogyó népesség ellenére nincs önálló Egészségügyi Minisztérium.

„Az egészségügyi minisztertől annak idején megkaptam a Pro Sanitate-díjat. Ezt a negyedkilós bronzplakettet sokszor el-elnézegettem, és már többször elhatároztam, hogy visszaküldöm. Aztán nem tettem meg, hanem 2010 év elején elküldtem felvetésemet, javaslatomat a már említett uraknak. Úgy érzem, kör most zárult be. Válasz nélküli és visszhangtalan lett kezdeményezésem. Ez is elmond egyet és mást viszonyainkról” – zárta mondandóját Deli László.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink