• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Kapható-e az 5. adag oltás, ha igen, miért nem?

Lapszemle 2022.08.06 Forrás: atv.hu
Kapható-e az 5. adag oltás, ha igen, miért nem?

A kormány „letolja a konfliktust a betegek és az orvosok közé” az 5. oltásról.

Ha kell, megteszik a szükséges javaslatot a széles körű oltási kampányra – ezt írta az ATV Híradónak válaszolva a Nemzeti Népegészségügyi Központ azzal kapcsolatban, hogy jelenleg senkinek sem adják be az ötödik adag vakcinát. A Híradónknak nyilatkozó infektológus azt mondta: már folyamatban van az új koronavírus-változat ellen kifejlesztett védőoltások engedélyezése, ami hónapokon belül itthon is elérhető lehet - írja az atv.hu.

Aki januárban felvette a negyedik oltást, most jogosan állna sorba az ötödikért, azonban hiába: a 444.hu számolt be róla, hogy egy hatvan év feletti, krónikus beteg szerette volna beadatni az újabb dózist, miután már több mint öt hónapja kapta meg a negyedik, emlékeztető oltását. Ezt azonban az oltóponton megtagadták tőle, mondván: a jelenlegi szakmai ajánlások alapján az ötödik oltás nem javasolt.

„Nincs megalapozott, tudományos érv amellett, hogy fél évente a meglévő oltást ismételgessük” – a Híradónknak nyilatkozó infektológus azt mondta, a szakemberek már a negyedik oltást sem ajánlották mindenkinek. „Az első három oltás után is többen, szakértők, azt javasoltuk, hogy a negyedikért csak az jelentkezzen, akinek van valami komoly betegsége, vagy az immunrendszere valamilyen okból nem működik rendesen” – fogalmazott Pusztai Erzsébet, hozzátéve, hogy már folyamatban van az új koronavírus variáns ellen kifejlesztett védőoltás engedélyezése. Akinek szüksége lesz rá, az inkább várja meg az új típusú vakcinát – véli Pusztai.

A szakember szerint ezek néhány hónapon belül már itthon is elérhetőek lesznek.

Híradónk kereste a Nemzeti Népegészségügyi Központot, hogy megtudjuk, mi a hivatalos álláspont. Válaszukban azt írták: „A COVID-19 elleni 5. oltásra jelenleg nem érhetők el sem laboratóriumi, sem klinikai vizsgálati adatok, éppen ezért a többi európai országban sem alkalmazzák széles körűen.” Hozzátették: Amennyiben indokolt lesz, megteszik a szükséges javaslatot a széles körben végzett oltási kampányra vonatkozóan.

A döntés végső soron mindig az oltóorvos kezében van.

„Minden nap van három, négy, öt telefon, ahol érdeklődnek és ezt a félelem motiválja...” – Komáromi Zoltán háziorvos elmondta, hogy napi szinten érdeklődnek nála is az ötödik oltással kapcsolatban, de az orvosoknak az NNK, azon belül az országos tisztifőorvos által meghatározott eljárásrendnek kell eleget tenniük. „Nagyon zokon veszem azt, hogy a kormányzat megint azt a politikát folytatja, hogy letolja a konfliktust a betegek és az orvosok közé, és az orvosoknak kell egyesével elmagyarázni, hogy miért nem adhatják be az oltást” – közölte Komáromi.

A szakértő kiemelte, hogy várják az új variánsok elleni oltóanyagokat, azonban arról semmilyen információjuk nincs, hogy a magyar kormány melyik vakcinát fogja megvenni.

 

Legolvasottabb cikkeink