• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Kapható-e az 5. adag oltás, ha igen, miért nem?

Lapszemle 2022.08.06 Forrás: atv.hu
Kapható-e az 5. adag oltás, ha igen, miért nem?

A kormány „letolja a konfliktust a betegek és az orvosok közé” az 5. oltásról.

Ha kell, megteszik a szükséges javaslatot a széles körű oltási kampányra – ezt írta az ATV Híradónak válaszolva a Nemzeti Népegészségügyi Központ azzal kapcsolatban, hogy jelenleg senkinek sem adják be az ötödik adag vakcinát. A Híradónknak nyilatkozó infektológus azt mondta: már folyamatban van az új koronavírus-változat ellen kifejlesztett védőoltások engedélyezése, ami hónapokon belül itthon is elérhető lehet - írja az atv.hu.

Aki januárban felvette a negyedik oltást, most jogosan állna sorba az ötödikért, azonban hiába: a 444.hu számolt be róla, hogy egy hatvan év feletti, krónikus beteg szerette volna beadatni az újabb dózist, miután már több mint öt hónapja kapta meg a negyedik, emlékeztető oltását. Ezt azonban az oltóponton megtagadták tőle, mondván: a jelenlegi szakmai ajánlások alapján az ötödik oltás nem javasolt.

„Nincs megalapozott, tudományos érv amellett, hogy fél évente a meglévő oltást ismételgessük” – a Híradónknak nyilatkozó infektológus azt mondta, a szakemberek már a negyedik oltást sem ajánlották mindenkinek. „Az első három oltás után is többen, szakértők, azt javasoltuk, hogy a negyedikért csak az jelentkezzen, akinek van valami komoly betegsége, vagy az immunrendszere valamilyen okból nem működik rendesen” – fogalmazott Pusztai Erzsébet, hozzátéve, hogy már folyamatban van az új koronavírus variáns ellen kifejlesztett védőoltás engedélyezése. Akinek szüksége lesz rá, az inkább várja meg az új típusú vakcinát – véli Pusztai.

A szakember szerint ezek néhány hónapon belül már itthon is elérhetőek lesznek.

Híradónk kereste a Nemzeti Népegészségügyi Központot, hogy megtudjuk, mi a hivatalos álláspont. Válaszukban azt írták: „A COVID-19 elleni 5. oltásra jelenleg nem érhetők el sem laboratóriumi, sem klinikai vizsgálati adatok, éppen ezért a többi európai országban sem alkalmazzák széles körűen.” Hozzátették: Amennyiben indokolt lesz, megteszik a szükséges javaslatot a széles körben végzett oltási kampányra vonatkozóan.

A döntés végső soron mindig az oltóorvos kezében van.

„Minden nap van három, négy, öt telefon, ahol érdeklődnek és ezt a félelem motiválja...” – Komáromi Zoltán háziorvos elmondta, hogy napi szinten érdeklődnek nála is az ötödik oltással kapcsolatban, de az orvosoknak az NNK, azon belül az országos tisztifőorvos által meghatározott eljárásrendnek kell eleget tenniük. „Nagyon zokon veszem azt, hogy a kormányzat megint azt a politikát folytatja, hogy letolja a konfliktust a betegek és az orvosok közé, és az orvosoknak kell egyesével elmagyarázni, hogy miért nem adhatják be az oltást” – közölte Komáromi.

A szakértő kiemelte, hogy várják az új variánsok elleni oltóanyagokat, azonban arról semmilyen információjuk nincs, hogy a magyar kormány melyik vakcinát fogja megvenni.

 

Legolvasottabb cikkeink