• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Karikó Katalin elárulta az mRNS-vakcinája újabb erősségét

Lapszemle 2022.07.06 Forrás: InfoStart
Karikó Katalin elárulta az mRNS-vakcinája újabb erősségét

Az mRNS-vakcinák különlegessége, hogy minél több ilyen oltás kap valaki, annál többféle ellenanyag lesz a szervezetében.

A világhírű magyar biokémikus már beadatta magának a negyedik koronavírus elleni oltást. Az mRNS vakcina mögötti technológia egyik kifejlesztője az InfoRádiónak azt mondta: az emlékeztető oltásokkal egyre többféle ellenanyagot termel a szervezet, így az új variánsokkal szemben is ellenállóbb lesz.

„Elfejetettem az üveggömbömet elhozni, hogy belenézzek, hogy mi lesz… nem tudjuk” – ezt mondta az InfoRádiónak Karikó Katalin a koronavírus-járvány alakulásáról. Bár a WHO szerint újabb komoly hullám várható Európában a nyáron, az mRNS alapú vakcina technológiájának egyik kifejlesztője nem akart jóslásokba bocsátkozni.

A már világhírű biokémikus azért érkezett Budapestre, mert díszdoktorává avatta az Eötvös Loránd Tudományegyetem, majd részt vett a tiszteletére rendezett tudományos szimpóziumon, ezután válaszolt az újságírók kérdéseire.

Karikó Katalin az InfoRádió érdeklődésére elmondta, az amerikai gyógyszerészeti hatóság arra kérte cégét, tehát a Pfizer-BionTechet, hogy fejlesszen ki egy újabb, emlékeztető oltásként is használható vakcinát az omikron most terjedő két alvariánsára. Jelenleg ugyanis erre senki nem készült föl, vagyis mind ők, mind a Moderna az eredeti omikron variánsra fejlesztett.

Ugyanakkor hozzátette: bármilyen variánsról is van szó, a kutatások szerint kevésbé súlyos lefolyású a betegség annál, akit beoltottak. Az mRNS emlékeztető oltásokkal pedig egyre többféle ellenanyagot termel a szervezet, és nem egyfajta ellenanyag lesz domináns. Mint magyarázta, például akik kétszer voltak oltva, azoknak a véréből vett anyag még nem tudta neutralizálni az omikront, de azoké, akik háromszor, már igen. Ráadásul az mRNS-vakcinák különlegessége, hogy nemcsak az ellenanyagszintet, hanem a „repertoárt” is növelik, magyarán minél több ilyen oltás kap valaki, annál többféle ellenanyag lesz a szervezetében.

A kutató a negyedik oltás hatékonyságával kapcsolatban azt mondta, hogy még nincsenek rá adatok, de ő nem várt vele, és a napokban beadatta.

Karikó Katalin beszélt az mRNS-vakcina további felhasználási lehetőségeiről is. Azt mondta, hogy az influenza-, a HIV-, az Epstein–Barr- és RSV vírussal, emellett baktériumokkal, a TBC-vel, a genitális herpesszel, a maláriával kapcsolatban is vannak kutatások. De cége az övsömör elleni olcsó vakcina kifejlesztésén is dolgozik. Emellett foglalkoznak az mRNS rák elleni felhasználásával is.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink