• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kásler javaslata az sbo-k tehermentesítésére

Lapszemle 2018.10.18 Forrás: infostart.hu
Kásler javaslata az sbo-k tehermentesítésére

Az alapellátás megerősítése támogatná a sürgősségi ellátást, ahol diszpécserszolgálat működne.

A sürgősségi osztályok helyzetének rendezéséről, az alapellátásról, és az öt nemzeti egészségprogramról már elkészültek az előterjesztések – közölte az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós az InfoRádió Aréna című műsorában hozzátette, hogy a magán- és az állami egészségügyi szektor szétválasztásáról szóló javaslatsorozat első részét is befejezték.

Az alapellátás megerősítése lehet a sürgősségi osztályok tehermentesítésének egyik alapja – erről beszélt az emberi erőforrások minisztere. A sürgősségi részlegekről szóló javaslat már elkészült, de a kormány még nem fogadta el – mondta Kásler Miklós.

A kórházakban diszpécser-szolgálat működne, ahol a beteg elsőként bejelentkezne, majd ott célirányosan irányítanák a kórház azon részlegére, ahol a megfelelő ellátás történik. A tárcavezető szerint a jelenlegi 5-6 órás sorokat a negyedére lehetne így csökkenteni.

Kásler Miklós fontosnak tartja a magán- és az állami egészségügyi ágazat szétválasztását, ehhez szerinte jogilag és szakmailag is rendezett viszonyokra van szükség. Erről cselekvési sorozatot kell kidolgozni, amely első része hamarosan a kormány elé kerülhet. Hozzátette, hogy a hálapénz rendszert is minél hamarabb meg kellene szüntetni.

„Előnye nincs, de hátránya annál több” – fogalmazott. Ennek feltétele olyan jövedelmi viszonyok kialakítása, amely megfelelő életkörülményeket teremt az orvosoknak, a nővéreknek, az asszisztenseknek, az ápolóknak és a kisegítő dolgozóknak egyaránt – tette hozzá.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy az öt önálló népegészségügyi program idejében elkészült. Mint mondta: ezek alapján rajzolódik ki a magyar egészségügyi struktúra. Az öt betegségcsoport ellátásához a kórházakban a megfelelő osztályokat, részlegeket és egységeket kell létrehozni. A népegészségügyi program „azt jelenti, hogy mindent köré rakunk az öt kiemelt betegségcsoportnak, ami előfordulhat a magyar egészségügyben” – jegyezte meg Kásler Miklós.

A terv kidolgozását a tisztiorvos és hivatala 3-4 héten belül elkészíti – ígérte. Kásler Miklós hangsúlyozta, hogy ha meghatározták a különböző egészségügyi szintek tevékenységét, akkor lehet ehhez hozzárendelni a finanszírozást, az eszközöket és a dolgozókat.

Legolvasottabb cikkeink