• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kásler keverné a vakcinákat, a Pfizer óvatos

Lapszemle 2021.07.19 Forrás: nepszava.hu
Kásler keverné a vakcinákat, a Pfizer óvatos

Nem lesznek könnyű helyzetben az orvosok, amikor arról kell dönteniük, hogy milyen vakcinát adjanak harmadik oltásként pácienseiknek.

Kásler Miklós szakminiszter a hétvégén arról beszélt: noha a döntés a háziorvosoké, a tárca minden esetben a vakcinák variálását támogatja, azaz akár azt is, hogy Pfizerre Sinopharm-mal oltsanak rá. Pedig csak elvétve vannak olyan tudományos kutatások, amelyek az efféle vakcinamixek hatásait vizsgálták. Az egyik legnagyobb tapasztalattal rendelkező gyártónál, a Pfizer-nél is még csak a közeljövőben zárulnak azok a klinikai vizsgálatok, amelyekben a saját oltóanyaguk harmadik adagjának felhasználását tesztelték. Annyi már tudható, hogy a vizsgálatok előzetes adatai az immunitás felfrissítése és az egyes vírusvariánsok elleni védelem szempontjából egyaránt biztatók - írta a népszava.hu.

A lap kérdésére kiderült, hogy „fegyelmezett gyógyszergyárként” a Pfizer sem javasol olyat, amit a szakma szabályai szerinti klinikai vizsgálatok nem igazolnak.

– Mivel klinikai vizsgálatok nem támasztják alá, jelenleg nem támogatjuk az oltóanyagok felcserélhetőségét és kombinált alkalmazását – mondta a Népszavának Vereckei Péter, a Pfizer Hungary Kft. ügyvezető igazgatója. 

Magyarázatként jelezte, hogy a Pfizer és a BioNTech nem értékelte 3-as fázisú klinikai vizsgálatában a különböző oltóanyagok kombinálását, valamint a vakcina jelenlegi hatósági engedélye nem tartalmazza az oltóanyagok felcserélhetőségét. Hozzátette azt is: bár az egyes vakcinák kombinálásáról az egészségügyi hatóságok döntenek, a Pfizer nagyon fontosnak tartja, hogy megfelelően vizsgálják és kövessék nyomon az oltóanyagok ötvözését, és a rendelkezésre álló legjobb tudományos adatokon alapuló oltási ajánlásokat tegyenek – tette hozzá.

A cég közleménye ismertette azt is, hol tartanak kapcsolódó klinika vizsgálataik. Hamarosan lezárul a jelenlegi vakcina emlékeztető oltásként alkalmazott harmadik dózisának folyamatban lévő vizsgálata. Az eredményt heteken belül benyújtják az amerikai és európai gyógyszerhatósághoz. Az első adatokból az látszik, hogy az immunitás felfrissítése jól működik: a vad típusú (azaz a vuhani) és a Béta (vagyis a korábban dél-afrikainak nevezett) variánssal szemben nagy, a két elsődleges dózis után tapasztaltnál 5-10-szer magasabb neutralizáló ellenanyagszintet vált ki. Arra számítanak, hogy hasonló hatású lehet egy harmadik oltás a delta (indiai) variánssal szemben is, és ennek ellenőrzésére klinikai vizsgálatot is végeznek. Továbbiak a cikkben

Legolvasottabb cikkeink