• nátha
  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

Kásler keverné a vakcinákat, a Pfizer óvatos

Lapszemle 2021.07.19 Forrás: nepszava.hu
Kásler keverné a vakcinákat, a Pfizer óvatos

Nem lesznek könnyű helyzetben az orvosok, amikor arról kell dönteniük, hogy milyen vakcinát adjanak harmadik oltásként pácienseiknek.

Kásler Miklós szakminiszter a hétvégén arról beszélt: noha a döntés a háziorvosoké, a tárca minden esetben a vakcinák variálását támogatja, azaz akár azt is, hogy Pfizerre Sinopharm-mal oltsanak rá. Pedig csak elvétve vannak olyan tudományos kutatások, amelyek az efféle vakcinamixek hatásait vizsgálták. Az egyik legnagyobb tapasztalattal rendelkező gyártónál, a Pfizer-nél is még csak a közeljövőben zárulnak azok a klinikai vizsgálatok, amelyekben a saját oltóanyaguk harmadik adagjának felhasználását tesztelték. Annyi már tudható, hogy a vizsgálatok előzetes adatai az immunitás felfrissítése és az egyes vírusvariánsok elleni védelem szempontjából egyaránt biztatók - írta a népszava.hu.

A lap kérdésére kiderült, hogy „fegyelmezett gyógyszergyárként” a Pfizer sem javasol olyat, amit a szakma szabályai szerinti klinikai vizsgálatok nem igazolnak.

– Mivel klinikai vizsgálatok nem támasztják alá, jelenleg nem támogatjuk az oltóanyagok felcserélhetőségét és kombinált alkalmazását – mondta a Népszavának Vereckei Péter, a Pfizer Hungary Kft. ügyvezető igazgatója. 

Magyarázatként jelezte, hogy a Pfizer és a BioNTech nem értékelte 3-as fázisú klinikai vizsgálatában a különböző oltóanyagok kombinálását, valamint a vakcina jelenlegi hatósági engedélye nem tartalmazza az oltóanyagok felcserélhetőségét. Hozzátette azt is: bár az egyes vakcinák kombinálásáról az egészségügyi hatóságok döntenek, a Pfizer nagyon fontosnak tartja, hogy megfelelően vizsgálják és kövessék nyomon az oltóanyagok ötvözését, és a rendelkezésre álló legjobb tudományos adatokon alapuló oltási ajánlásokat tegyenek – tette hozzá.

A cég közleménye ismertette azt is, hol tartanak kapcsolódó klinika vizsgálataik. Hamarosan lezárul a jelenlegi vakcina emlékeztető oltásként alkalmazott harmadik dózisának folyamatban lévő vizsgálata. Az eredményt heteken belül benyújtják az amerikai és európai gyógyszerhatósághoz. Az első adatokból az látszik, hogy az immunitás felfrissítése jól működik: a vad típusú (azaz a vuhani) és a Béta (vagyis a korábban dél-afrikainak nevezett) variánssal szemben nagy, a két elsődleges dózis után tapasztaltnál 5-10-szer magasabb neutralizáló ellenanyagszintet vált ki. Arra számítanak, hogy hasonló hatású lehet egy harmadik oltás a delta (indiai) variánssal szemben is, és ennek ellenőrzésére klinikai vizsgálatot is végeznek. Továbbiak a cikkben

Legolvasottabb cikkeink