• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kedden indulhat újra a daganatos betegek sugárkezelése Miskolcon

Lapszemle MA 06:05 Forrás: boon.hu
Kedden indulhat újra a daganatos betegek sugárkezelése Miskolcon

A klímaberendezés helyreállítása folyamatban van, és várhatóan két munkanapon belül elkészül, így július 23-án, kedden a sugárterápia újraindul.

Műtéteket nem kényszerültek halasztani, de a speciális klímaberendezések meghibásodása miatt az elmúlt hét hétfőjén leállt a sugárterápiás ellátás a B-A-Z Vármegyei Központi Kórházban. Dr. Büdi László főigazgató a boon.hu-nak hangsúlyozta, nem a sugárterápiás gépek hibásodtak meg, hanem a klímarendszer. A kárfelmérés és a hiba kijavításának megkezdése már a hiba észlelésének napján megtörtént. Az orvosigazgató tudatta, hogy a klímaberendezés helyreállítása folyamatban van, és várhatóan két munkanapon belül elkészül, így július 23-án, kedden a sugárterápia újraindul.

A sugárkezelések 95 százaléka járóbeteg ellátás keretein belül történik, így a fekvőbeteg osztályról mindössze nyolc főt küldtünk haza a kezelések leállása miatt. A sugárterápiás ellátásban közvetlenül közreműködő szakdolgozók speciális tudásuk miatt más területen nehezen alkalmazhatóak, így a nyári szabadságos időszakot némileg módosítani kellett ezen szakdolgozói körön belül  – fejtette ki a főigazgató arra a kérdésre, hogy mennyiben érinti a leállás a betegeket és a dolgozókat.

A sajnálatos leállás kapcsán a főigazgató emlékeztetett arra, hogy az elmúlt öt évben jelentős orvostechnikai fejlesztések valósultak meg az intézményben: 2020-ban kórházunkban is lehetővé vált a nehéz sorsú betegeinknek a kornak megfelelő legmodernebb, legszofisztikáltabb, világszínvonalú onkoterápia kivitelezése a nemzetközi eljárásokat, módokat követve. Az ikerbunkerben telepített, két identikus Varian VitalBeam lineáris gyorsító a legkorszerűbb orvostechnológiai színvonalat képviseli, ezáltal lehetőséget adnak a kórháznak, hogy megbízható, pontos és a korábbinál gyorsabb készülékekkel végezzék a daganatos betegeket gyógyító, illetve életminőségüket javító besugárzásokat. 2023-ban pedig – egyebek mellett – több mint kétszáz millió forintból fejlesztettünk az onkológiai területen is: diagnosztikai, besugárzástervezési és terápiás eszközöket, szoftvereket szereztünk be.