• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Képalkotás a klinikum szolgálatában

Lapszemle 2019.09.17 Forrás: Radiologia.hu
Képalkotás a klinikum szolgálatában

Ami megvalósult az elmúlt tíz évben a Városmajor radiológiájában, azt most a teljes egyetemre kiterjeszthetik.

A Városmajorban olyan nincs, hogy ha valamire azonnal szükség van, akkor az ne állna rendelkezésre. Persze, ehhez kell humán erőforrás és eszköz, valamint megfelelő vezető, aki az elvárásokat betartatja, illetve nagyon jó munkatársak, akik jó leletet írnak. Kiváló radiológusok, jól felkészült szakemberek, professzionális radiográfusok és elkötelezett asszisztensek. Rektorként azt vállaltam, hogy ilyenné válik a Semmelweis Egyetem is: a városmajori jó példát az egyetemre is kivetítem – mondta a radiologia.hu-nak adott interjúban prof. dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora.

Rektor úr, hogyan fogalmazná meg a Semmelweis Egyetem radiológiai ars poeticáját?

A válasz viszonylag egyszerű, úgy kell kinéznie az egyetemi radiológiának, ahogyan kinéz a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán a képalkotás. Evidencia, hogy a képalkotó, a radiológus nélkül nincs olyan orvosi szakma, amely bármilyen irányba el tudna indulni – talán még a patológia sem. Nincs olyan szakma, amely nem hasznosítaná a képalkotás eredményeit. A képalkotás a klinikai diagnózis és a terápiás terv felállításában, valamint a terápia követésében játszik döntő szerepet, ebből adódóan nem egy elektív tevékenység. Tehát nem érünk rá képet alkotni majd a jövő héten, három hét múlva vagy két hónap múlva, illetve amikor éppen van rá kapacitás. A képalkotás igénybevétele attól függ, hogy milyen kérdés, milyen klinikai probléma az, amelynek kapcsán döntést kell hozni. Szív- és érgyógyászatból például tudok olyan eseteket, amelyeknél öt, tíz, húsz percen vagy fél órán belül szükség van a képalkotás eredményére. De természetesen komoly igény van az egyszerűbb kontrollra vagy nyomon követésre is, amelyhez az alapvető információkat szintén a képalkotás adja meg.

Ilyen alapokon nyugszik a Városmajorban a képalkotás?

Ez a rendszer így működik a Városmajorban. Nagy szükség van ennek megteremtéséhez egy úttörő és kiemelkedő szakember személyiségére mint amilyen a nemrég elhunyt Hüttl Kálmán professzor volt. Olyan nincs, hogy ha valamire azonnal szükség van, akkor az ne állna rendelkezésre. Persze, ehhez kell humán erőforrás és eszköz, valamint megfelelő vezető, aki az elvárásokat betartatja, illetve nagyon jó munkatársak, akik jó leletet írnak. Kiváló radiológusok, jól felkészült szakemberek, professzionális radiográfusok és elkötelezett asszisztensek. Rektorként azt vállaltam, hogy ilyenné válik a Semmelweis Egyetem is: a városmajori jó példát az egyetemre is kivetítem.

A Szív- és Érgyógyászati Klinika az origó?

A Városmajor folyamatos üzemmódban funkcionál. Vannak az egyetemnek természetesen hasonló színvonalú műhelyei, de szervezettségben, tudásban, tudományos eredményben, innovációban, oktatási tevékenységben, összeségében ez a klinika a zászlóshajó. Én azt szeretném, hogy minél több ilyen klinikája legyen az egyetemnek. Az egyetemi radiológiai ellátással kapcsolatban is ilyen elvárásokat fogalmazok meg, egy olyan képalkotó egységet szeretnék létrehozni: ami teljes egészében a klinikum szolgálatában áll. Ehhez teremtjük meg most a feltételeket. A teljes interjú itt olvasható

 

Legolvasottabb cikkeink