• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti központ létesítése kezdődik Velencén

   Egynapos sebészeti központ létesítése kezdődik Velencén

  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

Kérdés-válasz az egészségügyi dolgozók kieső pótlékai kapcsán

Lapszemle 2021.11.29 Forrás: alfahír.hu
Kérdés-válasz az egészségügyi dolgozók kieső pótlékai kapcsán

Konkrétan az ajkai, a veszprémi, a keszthelyi, a győri, a székesfehérvári, szombathelyi, a nagykanizsai, a pápai és a tapolcai kórházra volt kíváncsi a képviselő.

Egészségügyi dolgozók kérésére “Pótlékelvonások az egészségügyben?” címmel írásbeli kérdést nyújtott be Rig Lajos jobbikos parlamenti képviselő a témában illetékes miniszternek, Kásler Miklósnak még októberben. A politikus amiatt fordult a miniszterhez, mert bár a márciusi új szerződéssel az alapbérük nem változott, de a kórházak likviditási helyzetre hivatkozva több osztályon is megkezdték a pótlékelvonásokat. 

Elvonták az ápolói hűségdíjat, kilátásba helyezték a szakterületi támogatás elvételét, továbbá elvonják az ún. helyettesítési illetménykiegészítést az üres álláshelyekre vonatkozó pénzösszegből, valamint a többletfeladatok ellátásáért sem jár kiegészítés. Nem finanszírozzák az intenzív osztályon történő szakdolgozói álláshelyekért járó pótlékokat sem!– sorolta az ellenzéki országgyűlési képviselő.

A képviselő arról is tájékoztatást várt, hogy továbbra is részesülnek-e adható pótlékokban a szakdolgozók az ajkai, a veszprémi, a keszthelyi, a győri, a székesfehérvári, szombathelyi, a nagykanizsai, a pápai és a tapolcai kórházakban, s amennyiben igen, konkrétan melyik intézményben, melyik pótlékokat kapják a dolgozók?

Szombaton Rig Lajos arról számolt be közösségi oldalán, hogy megkapta a választ, Pintér Sándor belügyminisztertől:

"Tájékoztatom, hogy a szakdolgozók keresete több elemből tevődik össze: alapilletményből (garantált illetmény), jogszabályban rögzített illetménypótlékokból, munkáltatói döntésen alapuló juttatásokból, mozgóbérelemekből (ügyeleti díj, készenléti díj, rendkívüli munka) és az OKFŐ (Országos Kórházi Főigazgatóság – a szerk.) utasításon alapuló juttatásokból. Fenti elemekből az illetménypótlékok az azok alapjául szolgáló feltételek teljesülése esetén megilletik a dolgozót, nem vonhatók el. A munkáltatói döntésen alapuló juttatás elvonása szintén nem lehetséges (kivéve, ha határozott időre adták), tekintettel arra, hogy az illetmény részét képezi. A mozgóbérek kifizetése az adott teljesítménytől függő (azaz például, hogy mennyit ügyelt, mennyi túlmunkája volt), a szakdolgozók esetében kevésbé jellemző,

Az OKFŐ utasításban szereplő juttatási elemek adható juttatások, amennyiben az intézmény kérelmezi és a fedezet rendelkezésre áll. A szakterületi támogatás szintén az OKFŐ utasítás alapján adható juttatás. Ápolói hűségdíj sem a jogszabályokban, sem az OKFŐ utasításban nem szerepel. Helyettesítési illetménykiegészítés név alatt juttatási elem nem létezik. Helyettesítési díj akkor adható a dolgozónak, ha más munkakörbe tartozó feladatokat is ellát. Helyettesítési díjban addig részesülhet az adott dolgozó, amíg plusz feladatot lát el. Ehhez hasonló az eseti illetménykiegészítés is, amely szintén valamilyen többletmunkát hivatott kompenzálni. Amennyiben egy egészségügyi dolgozó úgy gondolja, hogy valamelyik pótlékban – bár megilleti – nem részesül, javasoljuk, hogy forduljon az intézmény vezetéséhez az egyéni eset tisztázása érdekében" - áll a válaszban.

Legolvasottabb cikkeink