• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

  • 10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

   10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

Két magyar orvos beszélget az eutanáziáról

Lapszemle 2018.11.02 Forrás: magyarnarancs.hu
Két magyar orvos beszélget az eutanáziáról

Hollandiában minden regisztrált gyakorló orvos végezhet eutanáziát, de nem kötelezhető rá.

Dr. Csordás Rita Hollandiában él és dolgozik, dr. Haskó László meg itthon. Kettejük beszélgetését közli a magyarnarancs.hu.

Dr. Haskó László: Biztosan nem túlzok, ha azt mondom, a magyar kórházak és rendelők immár túllépték teljesítőképességük határát. A gyógyítás mind minőségi, mind mennyiségi tekintetben erősen elmarad a jogos várakozásoktól. Ilyen viszonyok között kell-e foglalkoznunk azokkal az orvosi problémákkal, amelyek az élet utolsó szakaszával, a halállal kapcsolatosak?

Dr. Csordás Rita: Szerintem kell, először is azért, mert az élet utolsó szakasza során sem engedhetjük el pácienseink kezét. Nem nézhetjük tétlenül a szenvedést, és az emberi méltóság elvesztését. Másodszor azért, mert az élet méltóságteljes befejezéséhez sokkal inkább van szükség empátiára, mint pénzre.

HL: Tehát a szükséges struktúra olcsón megteremthető?

CSR: Külön intézményrendszerre nincs is szükség. Nálunk, Hollandiában minden regisztrált gyakorló orvos végezhet eutanáziát.

HL: Ez meglepő.

CSR: Egyáltalán nem. Persze tudnunk kell, mit értünk „eutanázián”?  Hollandiában orvosi eutanázia a beteg tiszta tudattal hozott végakaratának betartása, egy kilátástalan helyzetben, amikor már semmilyen kezeléstől nem várható segítség, és amikor a betegre csak elviselhetetlen fizikai és lelki szenvedés vár.

HL: Magyarországon az eutanázia nem egyértelműen használt fogalom. Legtöbben arra gondolnak a szó hallatán, hogy az orvosok, vagy ami még rosszabb, hivatalnokok döntenek egészséges vagy gyógyítható betegek sorsáról.

CSR: Nem, erről szó sem lehet, ilyen „megoldás” Európában elképzelhetetlen. Ha jól értem, az úgynevezett „agyhalottak” gépi életben tartásának megszüntetéséről beszél. Azt mi nem nevezzük eutanáziának. Kizárólag a beteg tiszta tudattal megfontolt, ismételten megerősített kérelme alapján az orvos egyetértésével, a törvény által megszabott keretek között teljesíthető az eutanázia.

HL: És a gyógyíthatatlan betegek kábító fájdalomcsillapítókkal történő kezelése sem eutanázia?

CSR: Nem, az sem az. Ezt mi „palliatie”-nek nevezzük, szó szerinti fordításban enyhítést jelent. Erre csak a legutolsó időszakban kerülhet sor, és csak akkor indítja el az orvos, ha a beteg szenved és az „élet” elviselhetőségét más módon elérni nem lehet. Ilyenkor szó sincs eutanáziáról, egy orvosi döntésről van szó, amit a kezelőorvos a beteggel (sok esetben ez már nem lehetséges a beteg állapota miatt) és annak családjával beszél meg. Szerencsére a hospice ellátás és a kórházakban működő, ilyen feladatokra kiképzett teamek egyre ritkábbá teszik a kilátástalan helyzetű gyógyíthatatlan beteg magára hagyását.

HL: Mit és mikor kell tennie Hollandiában annak, aki úgy ítéli meg, hogy saját magát és családját meg szeretné kímélni az emberhez méltatlan szenvedéstől?

CSR: Először fel kell keresnie háziorvosát, hogy megtudja, végez-e eutanáziát. Átlagos esetben az orvos-beteg kapcsolat nem új. Sokszor a páciens eleve úgy választ orvost, hogy adott esetben majd fordulhasson hozzá. Ugyanis – és itt az orvosok felé is el kell oszlatni egy tévedést – Hollandiában minden orvos folytathat ilyen praxist, de senki sem kötelezhető rá. Az orvos teljesen szabadon választ.

HL: Mikor kell orvost keresni? Amikor már beteg vagyok? Amikor kiderül, hogy gyógyíthatatlan vagyok?

CSR: A témához nem nagyon illik a viccelődés, de ahogy mondani szokás, minél előbb annál jobb. A páciens tulajdonképpen arról dönt, hogy amikor már nincs remény az életét emberhez méltón folytatni, akkor mit tegyen vele az orvosa. A lényeg az, hogy az eutanáziát választó páciens tiszta tudattal és szabad akaratából döntsön. Hollandiában ehhez formális jogászi segítség sem kell, az írásos szándéknyilatkozatot az orvos kezeli.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink